Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Taman što je javnost progutala vest da predsednik Srbije ponovo proživljava studentske dane i uči za sportskog trenera, na fotografijama brucoša Vučića među studentarijom se našla i njegova savetnica za medije Suzana Vasiljević, što svakako nije lako objasniti.

Ako je predsednik u ovoj priči samo student, zašto mu u amfiteatru fakulteta treba savetnica za medije, pitanje je koje je ovih dana zaintrigiralo mnoge, pa i one koji su tog dana slušali uvodno predavanje na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi.

Sve vreme na telefonu 

Jedan od njih bio je i mladi Filip Korać, koji je za Nova.rs govorio o svom prvom danu na fakultetu, kada je početnu i prirodnu tremu delio sa predsednikom Srbije.

„Primetio sam da je u blizini njega sedela jedna žena za koju nisam bio siguran da li je studentkinja, a koja je gotovo sve vreme bila „na telefonu“. Pretpostavljao sam da je u pitanju neka osoba iz Vućićevog okruženja. Kasnije sam saznao da je njegova savetnica. Ne znam zašto je ona bila tu. Možda je i ona naša koleginica“, navodi Korać.

Ova pretpostavka najverovatnije nije tačna, već je po svoj prilici Vasiljević tu, kao i obično, bila po službenoj dužnosti.

Suzana Vasiljević Foto: N1

Šta je, zapravo, dužnost Suzane Vasiljević?

Pre nego što je 2012. stupila u službu tadašnjeg premijera, a sada predsednika Aleksandra Vučića, Suzana Vasiljević je savetnički zanat kalila u kabinetu Ivice Dačića. Dolaskom pod Vučićevo okrilje, postaje njegova savetnica za medije, u junu 2018. godine izabrana i za članicu Koordinacionog tela za saradnju sa medijima, članica je nadzornog odbora „Er Srbije“ (od septembra 2014. godine, sa prekidom od nekoliko dana), kao i nadzornog odbora “Politike” (od decembra 2012. godine).

U izveštaju o prihodima i imovini, koji kao funckionerka ima obavezu da podnosi, navodi se da kao savetnica predsednika ima mesečnu zaradu od 76.382 dinara, kao članica nadzornog odbora „Politike“ 120.000 dinara, dok za članstvo u nadzornom odboru „Er Srbije“ ne dobija nikakvu naknadu. Navodi se i da poseduje jednosoban stan i njivu, kao i automobil.

Saradnja sa Vučićem je, kako je sama rekla u intervjuu za list „Alo“ u januaru 2018, počela tako što ju je Vučić na engleskom upitao „Do you want to work for me?“. U istom intervjuu rekla je i da je Aleksandar Vučić često predstavlja kao „predstavnika građanskog sektora u kabinetu“.

Stručnjak za marketing

Bilo kako bilo, sve ove funkcije ne opravdavaju njeno prisustvo na početnom predavanju novog Vučićevog fakulteta. Najprostije rečeno, jer je ovo bila da tako kažemo privatna stvar srpskog predsednika, a ne politički marketing i predstava za javnost. Ili možda nije tako…

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zato ostaje pretpostavka da je Vasiljević ovde bila da bi radila ono što i inače, odnosno da okom kamere zabeleži svaki za javnost poželjan trenutak iz profesionalnog, ali i „običnog“ života Aleksandra Vučića, te da zatim te fotografije plasira na društvene mreže i doturi medijima.

Obračuni sa „nepodobnim“ medijima

Pod uslovom da nije „u svađi“ sa njima. Jer, nije retkost da savetnica za medije ulazi u klinč sa svojim kolegama novinarima. Dok većina njenih koleginica savetnica iz inostranstva uglavnom organizuju konferencije za novinare, medijske nastupe predsednika i pišu saopštenja s važnih sastanaka, Vasiljević često u javnosti govori o važnim političkim pitanjima, najavljuje rad na predzakonskim aktima i izbegava gotovo svaku komunikaciju sa medijima koji su kritički orjentisani prema vlasti.

Tako je nedavno povela čitavu hajku na portal Nova.rs zbog pitanja koja su joj bila postavljena u vezi koronom zaraženih funkcionera SNS na proslavi izborne pobede, pa je i prepisku sa novinarkom objavila na televiziji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare