Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U Beogradu se danas održava druga faza međustranačkog dijaloga, uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta. Razgovor vlasti i opozicije trajaće do subote u 11:30 sati, kad je predviđeno da se medijima predstave zaključci razgovora.

U Palati Srbija danas će se, pre početka, razgovora sastati predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i evroparlamentarci, Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Knut Flakenštajn i Eduard Kukan. Sastanak će početi u 11:15 sati, a nakon toga, u 12 sati predviđeno je otvaranje Međustranačkog dijaloga.

Agendom je prevdiđeno da uvodna izlaganja traju pola sata, da bi se potom u periodu od 12:30 do 14 sati razgovaralo o ravnopravnom pristupu medijima, medijskom pluralizmu, medijskoj etici i integritetu izbornog procesa.

Nakon pauze za ručak, učesnici će i 15 sato nastaviti razgovore. Tada je predviđena radna sesija. Debata bi trebalo da traje do 19:30, nakon čega je previđena radna večera za učesnike dijaloga.

Pročitajte još...

Međustranački dijalog se zatim nastavlja u subotu s početkom od 8:30 sati kad je planirano da se analiziraju diskusije od prethodnog dana. Nakon toga sledi sastanak sa predsednikom Skupštine, Ivicom Dačićem, koji će trajati sve do 9:45. U periodu od 10 do 11 sati predviđeni su razgovori o zakljucima i daljim koracima za unapređenje izbornog procesa, a potom će se poslanici EP, zajedno sa Ivicom Dačićem, obratiti javnosti na zajedničkoj konferenciji za medije.

Vučić će morati nešto da da

Na dan, kako je najavljeno, poslednje runde međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje evroparlamentaraca, niko ne može da prognozira da li će biti postignut sporazum, odnosno da li će takozvana “bojkot opozicija” prihvatiti ponudu Evropskog parlamenta, prethodno odobrenu od strane vlasti. Sagovornici Nova.rs navode da ne očekuju da će u dokumentu koji na kraju bude ponuđen biti krupnih promena, misle da će se na stolu naći samo kozmetička rešenja, ali dodaju da će Aleksandar Vučić ipak mora nešto morati da da.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Predlog evroparlamentaraca koji je opozicija dobila je uopšten i bez konkretnih rešenja za probleme sa kojim se opozicija suočava ne samo u izbornom procesu, već i svakodnevno. Takav dokument su unapred odbile najveće opozicione stranke, a ukoliko se nešto bitno ne promeni, teško je predvideti da će doći do potpisivanja sporazuma.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, kaže za Nova.rs da veruje u dobru volju parlamentarca, ali da je druga stvar da li su dovoljno jaki da nametnu rešenja ”jednom autoritarnom lideru, kakav je Aleksandar Vučić”.

“Verujem u njihovu dobru volju. Stalo im je da se održe izbori, odnosno da svi učestvuju na njima, i samim tim imaju volju da nekako ubede ovaj deo opozicionih stranaka koji su prošli put bojkotovali da sada izađu na izbore. Druga stvar je koliko su oni jaki da nametnu jednom autoritarnom lideru kakav je Vučić da nametnu rešenja. U to već ne verujem. Mislim da ćemo prisustvovati nekakvim kozmetičkim, malim promenama… Vučić mora nešto da da”, zaključuje on.

Da opozicija neće dobiti previše, smatra i Biljana Stojković, članica Skupštine slobodne Srbije i profesorka Biološkog fakulteta.

“Mislim da se niko ne nada prevelikim popuštanjima vlasti, a čini mi se da se tome ne nadaju ni evroparlamentarci. Konačno, oni ni nemaju mandat da ovde prisiljavaju vlast da bilo šta menja. Oni mogu da predlažu. Možda su mogli malo odlučnije i konkretnije mere da navedu. Očekujem male promene u medijskoj sferi, blago povećanje učešća opozicionih političara na javnom servisu i to će biti manje – više sve. Možda još neki mali uticaj u REM-u, ali ništa više od toga”, navodi ona i dodaje da ne može da predvidi da li će doći do potpisivanja sporazuma.

Dačić: Polazna osnova u dijalogu dokument iz EP, a ne predlozi opozicije

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će na predstojećim sastancima u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje iz Evropskog parlamenta, polazna osnova biti dokument koji su sačinili evroparlamentarci, a ne naknadno izneti predlozi opozicije.

Medjustranacki dijalog opozicija vlast Tanja Fajon Ivica Dacic Knut Flekenstajn
Tanja Fajon, Ivica Dačić, Knut Flekenštajn Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Predstavnici EP objavili su početkom septembra radni dokument o unapređenju izbornog procesa u Srbiji, a deo opozicije nezadovoljan tim dokumentom izneo je niz svojih zahteva.

Tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije (RTS), Dačić je kazao da je opozicija sama tražila da predsednici EP sačine dokument na osnovu kojeg će biti nastavljen međustranački dijalog.

„Opozicija previše akcenat stavlja na medije, a izbori su kompleksan proces“, rekao je Dačić i dodao da opozicija smatra da je „sve rešeno“ i da je samo potrebno da se pojave „pet ili 10 minuta na RTS“.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar