EKSKLUZIVNO Opozicija razočarana sporazumom o izbornim uslovima

Politika 07. sep. 202113:25 > 15:2128 komentara
Podeli:
Pregovori vlasti i opozicije
Pregovori vlasti i opozicije Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Opozicija još nije videla predlog sporazuma o izbornim uslovima koji su pripremili evroparlamentarci, a prema našim saznanjima taj dokument je dostavljen predsedniku Skupštine Ivici Dačiću. Kako navodi naš izvor, predstavnici Evropskog parlamenta su se dva puta sastali sa Dačićem, od čega poslednji put sinoć. Na sastanku su razgovarali o sporazumu.

Osim Dačića i evroparlamentaraca na sastanku je bio i Dejan Đurđević, predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i bivši predsednik RIK-a.

Naš dobro obavešteni sagovornik kaže da je i pre razgovora sa njima, predlog sporazuma bio loš po opoziciju.

„Posle dva sastanka sa Dačićem i Đurđevićem je još gore. To što su sa njima razgovarali o svom predlogu je sramota“, kaže naš izvor iz redova opozicije.

Inače, evroparlamentarci su prekršili dogovor sa prve i jedine runde međunastranačkog dijaloga kojim posreduju. Dogovor je bio da sastave predlog sporazuma o slobodnim izborima i da ga dostave do 1. septembra svim učesnicima u dijalogu.

Međutim, sporazum je uz zakašnjenje dostavljen samo predsedniku Skupštine Ivici Dačiću. Kako je ranije pisao „Danas“, oko tog dokumenta Dačić će se konsultovati sa Aleksandrom Vučićem i tek nakon toga odgovoriće evroparlamentarcima.

„Evroparlamentarci bez podrške svojih nadređenih“

U Narodnoj stranci su nam juče nezvanično rekli da nemaju velika očekivanja od dokumenta koji kasni iz Brisela.

“Deluje da evropski posrednici nisu dobili ozbiljniju političku podršku od svojih nadređenih da isporuče ambiciozan dokument i čvrsto nastupe u pregovorima. Da jesu, ne bi bilo probijanja rokova, niti bi dokument morao prvo Vučiću u ruke, mimo ranijih dogovora. Time je opozicija stavljena u neravnopravan položaj u odnosu na vlast, što posrednici ne bi radili da nisu na to prinuđeni, odnosno da imaju iole snažniji mandat”, kaže za Nova.rs jedan funkcioner NS koji je želeo da ostane anoniman.

On navodi da činjenica da se danima razvlači upućivanje dokumenta opoziciji ukazuje na to da se “čak i u tom verovatno ‘mršavom’ papiru nalaze stvari koje Vučić teško vari”.

“To je eto možda neki tračak nade, koliko god on bio bled. U svakom slučaju, nećemo se javno izjašnjavati pre nego što dokument dobijemo i održimo sednicu Predsedništva stranke”, dodaje naš sagovornik.

Kako je ranije najavljeno, sledeća runda dijaloga zakazana je za 17. i 18. septembar, do kada bi sporazum trebalo da bude usaglašen.

Ukoliko se sve strane slože, sledi usvajanje u Skupštini, a primena bi trebalo da počne od 1. oktobra.

BONUS VIDEO Nesvakidašnja kontrola izbora u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar