Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na dan, kako je najavljeno, poslednje runde međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje evroparlamentaraca, niko ne može da prognozira da li će biti postignut sporazum, odnosno da li će takozvana “bojkot opozicija” prihvatiti ponudu Evropskog parlamenta, prethodno odobrenu od strane vlasti. Sagovornici Nova.rs navode da ne očekuju da će u dokumentu koji na kraju bude ponuđen biti krupnih promena, misle da će se na stolu naći samo kozmetička rešenja, ali dodaju da će Aleksandar Vučić ipak mora nešto morati da da.

Danas i sutra održava se druga i, prema najavama, poslednja runda dijaloga vlasti i opozicije koja se odvija uz posredovanje Evropskog parlamenta. Sudeći po razvoju situacije, za sada nema razloga za optimizam.

Predlog evroparlamentaraca koji je opozicija dobila je uopšten i bez konkretnih rešenja za probleme sa kojim se opozicija suočava ne samo u izbornom procesu, već i svakodnevno. Takav dokument su unapred odbile najveće opozicione stranke, a ukoliko se nešto bitno ne promeni, teško je predvideti da će doći do potpisivanja sporazuma.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, kaže za Nova.rs da veruje u dobru volju parlamentarca, ali da je druga stvar da li su dovoljno jaki da nametnu rešenja ”jednom autoritarnom lideru, kakav je Aleksandar Vučić”.

“Verujem u njihovu dobru volju. Stalo im je da se održe izbori, odnosno da svi učestvuju na njima, i samim tim imaju volju da nekako ubede ovaj deo opozicionih stranaka koji su prošli put bojkotovali da sada izađu na izbore. Druga stvar je koliko su oni jaki da nametnu jednom autoritarnom lideru kakav je Vučić da nametnu rešenja. U to već ne verujem. Mislim da ćemo prisustvovati nekakvim kozmetičkim, malim promenama… Vučić mora nešto da da”, zaključuje on.

Dragan Popović Foto;N1

Popović navodi da je i Vučiću stalo da opozicija izađe na izbore, ali da je ipak teško očekivati da sporazum vlasti i opozicije bude potpisan.

“Vučić će dati nešto, ali mislim da će to biti na tragu onog što evroparlamentarci tvrde da nije predlog sporazuma, a ja se bojim da to ipak jeste osnova za budući predlog sporazuma. Da li će uspeti još malo da pritisnu vlast da izbore još nekakve ustupke. Verovatno, ali to sad zavisi od mnogo faktora”, kaže Popović.

Da opozicija neće dobiti previše, smatra i Biljana Stojković, članica Skupštine slobodne Srbije i profesorka Biološkog fakulteta.

Biljana Stojković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Mislim da se niko ne nada prevelikim popuštanjima vlasti, a čini mi se da se tome ne nadaju ni evroparlamentarci. Konačno, oni ni nemaju mandat da ovde prisiljavaju vlast da bilo šta menja. Oni mogu da predlažu. Možda su mogli malo odlučnije i konkretnije mere da navedu. Očekujem male promene u medijskoj sferi, blago povećanje učešća opozicionih političara na javnom servisu i to će biti manje – više sve. Možda još neki mali uticaj u REM-u, ali ništa više od toga”, navodi ona i dodaje da ne može da predvidi da li će doći do potpisivanja sporazuma.

Na naše podsećanje da je radni dokument sporazuma koji su dostavili opoziciji prethodno bio promenjen i to posle tri sastanka sa Ivicom Dačićem, Stojković kaže da i to pokazuje da evroparlamentarci još nemaju odgovarajuću adresu u opoziciji, neku jaku opozicionu snagu sa kojom mogu da ostvaruju promene kakve su potrebne u Srbiji.

“Bar koliko Skupština slobodne Srbije priča sa stranim delegacijama ovde, oni još uvek nemaju drugu adresu za komunikaciju u Srbiji, osim vlasti. Nijedna opoziciona snaga se nije nametnula kao dovoljno snažna, da ima dovoljno podršku među građanima da bi to bila relevantna adresa za razgovore o ovim vrlo važnim pitanjima. Koliko bi i želeli, oni još uvek nemaju partnera u Srbiji koji bi mogao da natera Vučića na neke ozbiljnije kompromise”, smatra Stojković.

BONUS VIDEO Nesvakidašnja kontrola izbora u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar