Foto: AP Photo/Darko Vojinovic, File

Nema sumnje da je cena od 310 do 408 dolara za 1.000 kubnih metara dobra, ali sagovornici „Nove“ upozoravaju da dogovor može imati druge posledice po Beograd, prvenstveno kroz reakciju evropskih zemalja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je juče sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ugovorio cenu gasa za Srbiju, koja će biti povoljnija u odnosu na ostale evropske države. Ipak, sagovornici „Nove“ upozoravaju da, iako se sa ekonomske tačke gledišta ovaj dogovor čini dobrim, politička pozadina priče je drugačija – Putin ovim želi da osigura dalje prijateljstvo sa Srbijom, a Evropa neće blagonaklono reagovati na to. Nemaju dileme da bi uvođenje sankcija Moskvi, Srbiju ostavilo bez ovog aranžmana.

„Dogovorili smo da ćemo potpisati ugovor na tri godine, ne na mesec dana kako su neki predviđali. Drugi važan element je da će formula ostati ista, tako da će cena biti veoma povoljna za našu zemlju. Ostaje nam da sa Gaspromom dogovorimo sve o količinama“, rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija dobila „više od najoptimističnijih nadanja“.

„Putin mi je rekao da, ukoliko budem smatrao da je potrebno, da ga ponovo pozovem za bilo šta“, istakao je Vučić. Naveo je da će cena gasa za Srbiju tokom zime biti verovatno od 310 do 408 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, dok je prognoza da će na slobodnom tržištu ta cena biti mnogo viša.

Foto: JENS BUTTNER / AFP / Profimedia

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da će jedino Jermenija i Belorusija imati povoljniju cenu.

„Ako računate da je danas negde oko 960 dolara cena gasa i to zato što je leto. A kad dođe zima, ta cena može biti i preko 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara. S druge strane, mi ćemo plaćati 10 puta manje. Sad je pitanje samo dodatnih količina, kako nabavljamo i šta radimo, ali i da tako bude, mi nećemo čekati zimu. Mnogo je to komplikovano, ali smo veliki posao završili i veliki posao uradili. Sa velikom sigurnošću, ja koji sam inače oprezan, više sam optimističan“, rekao je on.

Naveo je da je nekada cena gasa za hiljadu kubnih metara bila 270, dok danas iznosi 340 do 350 dolara, jer je cena nafte skočila i trenutno je na nivou od oko 120 dolara po barelu, što je „svakako najbolja cena u Evropi“.

Zadržavanje Vučića na ruskoj strani

Ono što još uvek preostaje da se dogovori jesu dodatne količine, odnosno još 800 miliona kubnih metara koji su potrebni, a deo cene za tu količinu je, kako kaže Vučić, još uvek nepoznat.
Miodrag Kapor, stručnjak za energetsku politiku, objašnjava za „Novu” da se tokom prethodne dve decenije u Srbiji stvara veštačka zavisnost od ruskog gasa, zarad „finansijske koristi političke elite“. On objašnjava da je tih dodatnih 800 miliona kubika o kojima je predsednik govorio količina koja Srbiji nije potrebna i da je moguće da smanjimo zavisnost od gasa, pogotovo ruskog.

– On govori o katastrofalnim scenarijima koji će se dogoditi ukoliko gas ipak ne budemo nabavili po ovim cenama – ali nije istina da će Srbija baš u svakom pogledu proći povoljnije – smatra naš sagovornik.

– Od likvidacije Zorana Đinđića, Srbija Rusiji predstavlja pouzdanog „proksi-igrača“ i radi prvo u interesu Rusije, pa tek onda u našem interesu – kaže Kapor.

Snezana Djurisic
Srećko Đukić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Prema njegovim rečima, „Putin je svestan toga da od Srbije nema većeg partnera u oligarhiji“, te je povoljnija cena gasa u odnosu na druge evropske države samo pokušaj zadržavanja Vučića na „ruskoj strani“.

– Putinu nije cilj da izgubi trenutno jedinog pravog saveznika – zaključuje Kapor.

Bivši diplomata i nekadašnji ambasador u Belorusiji Srećko Đukić podseća da je Gasprom državno rusko vlasništvo, a gas državni proizvod, te kada se pregovara o njegovoj kupovini, to se radi sa državnom, ne sa proizvođačima.

Sankcije ugrožavaju ugovor

– Rusija može da prodaje gas po ekonomskim, tržišnim cenama, gde je određeni deo cena nafte, a drugi deo cena gasa na berzama. U ovom slučaju, primenjena je politička cena, i to zato što Putin smatra Srbiju jedinom prijateljskom državom, u odnosu na druge neprijateljske evropske države. Još jedan prijatelj je Belorusija, a oni plaćaju 150 dolara, što je nekoliko puta niže od onoga što ćemo plaćati mi. Kada plaćate tržišnu cenu, čim platite slobodni se od prodavca. Kada, s druge strane, plaćate političku, ostajete uvek dužni – ističe Đukić.

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

On naglašava da s obzirom na razloge Putinove odluke da Srbija ima povoljnije uslove pri kupovini gasa u odnosu na evropske države koje su uvele sankcije, logično je očekivati da, ukoliko se i Srbija odluči na taj korak, neće više moći da računa na ovaj povoljan gasni aranžman.

Naš sagovornik podseća da je Srbija ruski gas plaćala po tržišnim cenama i devedesetih godina dok je bila pod sankcijama. Zbog činjenice da tada nismo mogli da platimo tu cenu, nastao je dug od 160 miliona dolara, koji smo godinama otplaćivali uz višemilionsku kamatu.

Evropa neće ćutati

Kapor ističe da Evropa neće blagonaklono gledati na to što ćemo od gotovo svih država imati povoljnije uslove za nabavku gasa.

– Neće biti zadovoljni što njihove ekonomije pate, a Srbija dobija benefite. To znači da, kada sagledamo celu sliku, a ne samo cenu, nećemo povoljno proći, ovo će definitivno doneti političke posledice Srbiji – objašnjava on. Đukić nema dilemu da će Evropa imati negativnu reakciju na ovakvu odluku o nabavci gasa. „Druge države mogu da smisle nešto pod lupom evropske ekonomske kritike. To je i očekivano, s obzirom na to da će Srbija „proći“ znatno jeftinije u odnosu na njih“, zaključio je on.

BONUS VIDEO: Jelisaveta Miletić: Vučić je srećan što mu se javio drug Putin

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare