Vučić, rio tinto, litijum
Foto:filip Krainčanić/Nova.rs; N1; Tanjug/Jadranka Ilić

Upalilo se crveno svetlo za Rio Tinto te 2022. godine, međutim, dve godine kasnije Srbija se sprema da ipak da zeleno, to je za Fajnenšel Tajms potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao da bi rudnik mogao biti otvoren do 2028. godine. Slučaj Rio Tinta još jedan je u nizu pokazatelja da su Vučićevi “dilovi” sa strancima jači od svega i da je samo pitanje momenta kad će biti realizovani.

Krajem 2021. godine održani su u Beogradu jedni od najmasovnijih protesta sa zahtevom da se ne dozvoli kompaniji Rio Tinto iskopavanje litijuma u oblasti Jadara. Nakon višenedeljnih blokada Gazele i drugih saobraćajnica u glavnom gradu, vlasti u Srbiji odlučile su da popuste i usvoje zahteve demonstranata.

Protesti u Beogradu protiv kompanije Rio Tinto i zagađenja Foto: Marko Risović / Kamerades

Tako je tadašnja premijerka Ana Brnabić, početkom 2022. godine saopštila da stavlja tačku na Rio Tinto.

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli. Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno“, kazala je Brnabić.

Ana Brnabić Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Da nije završeno, već da je stavljeno na pauzu potvrdio je predsednik Aleksandar Vučić u svojoj izjavi za Fajnenšl tajm.

On je za taj medij rekao da su „nove garancije“ anglo-australijske rudarske kompanije i EU izgleda spremne da odgovore na zabrinutost Srbije da li će na lokaciji Jadar biti ispunjeni neophodni ekološki standardi. Vučić je u intervjuu Fajnenšel tajmsu istakao da je uveren da će obezbediti i neophodne garancije lidera EU za srodne investicije u Srbiji, kao što su proizvodnja baterija i proizvodnja električnih vozila.

Aleksandar Vučić, Svesrpski sabor Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vučić je dodao da očekuje se da će poslovni i politički lideri doći u Beograd sledećeg meseca na zvaničnu prezentaciju projekta.

„Ako sve ispunimo, rudnik bi mogao biti otvoren 2028. godine“, rekao je on.

Ono što nije ispunjeno, jeste zakonska obaveza da se Narodna inicijativa o zabrani iskopavanja litijuma i bora stavi na dnevni red u skupštini, ali i da se kaže gde je nestalo preko 30.000 potpisa koje je pre skoro dve godine skupila organizacija “Kreni – promeni”.

Da su Vučićevi dogovori sa strancima jači od bilo čega, pa i volje građana u Srbiji, smatra diplomata Srećko Đukić, međutim, on kaže da slučaj Rio Tinto nije jedini pokazatelj.

“Tako je i kada su druge ključne stvari u pitanju, kao što je Kosovo ili odnosi sa Kinom i Rusijom. Zapad sa Vučićem vodi jednu soft politiku, to nije stvar od juče nego od kada je došao na vlast. Podsećam, on je došao na vlast uz blagoslov zapadnih sila jer je bio spreman da sprovodi sve ono što oni kažu po pitanju Kosova i unutrašnjoj politici Srbije. Ništa ne treba da čudi u vezi Rio Tinta, koliko puta je rekao da on podržava taj projekat i da je bio u Vladi on ne bi blokirao Rio Tinto, kao da on nije mogao sa pozicije predsednika nije mogao da blokira tu odliku”, kaže Đukić za Novu.

Srećko Đukić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Napominje da je 2022. godine odluku o Rio Tintu vlast stopirala kako ne bi izazvala lavinu protesta, koji bi mogli da ugroze, tada, njihov izborni rezultat.

“Sad je u jednoj bezbednoj situaciji nema izbora, vlast je uzeo i može da se igra sa Rio Tintom”, smatra Đukić.

PROČITAJTE JOŠ:

Da ne može da se igra kako želi sa litijumom i Rio Tintom poručili su iz Ekološkog ustanka.

„Može Vučić da priča šta hoće! Na osnovu kog pravnoj akta će Rio Tinto dobiti dozvolu za iskopavanje? Ako je ukinut projekat Jadar, ako Srbija nije potpisala nikakav obavezujući ugovor, ako su istekle sve dozvole koje je Rio Tinto imao, na osnovu kog pravnog akta Rio Tinto, baca javnosti u lice nacrt studije o proceni uticaja na životnu sredinu“, pitao je Ekološki ustanak u saopštenju.

Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević poručio je da je litijum alibi za Vučićevu izbornu krađu.

Srđan Milivojević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Iskopavanje litijuma neće doneti nikakve ekonomske blagodeti Srbiji i našim građanima. Naprotiv Srbiju uvodi u period nove nestabilnosti i novih sukoba, a Aleksandru Vučiću donosi još jedan alibi kojim će pred svetskim moćnicima opravdati izbornu krađu i druge nedomokratske postupke i kriminalne aktivnosti“, zaključuje Milivojević.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare