Foto:snapshot/Future Image/D Anoraganingrum / Shutterstock Editorial / Profimedia

Andreas Šider, glavni kandidat Socijaldemokratske partije Austrije na izborima za Evropski parlament i posmatrač na decembarskim izborima u Srbiji, izjavio je da je žalosno videti da se preporuke misije ODIHR u unapređenju izbornih uslova nisu poštovale i da nisu sprovedene, kao i da je predsednik države Aleksandar Vučić saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Ovo je žalosno, posebno ako se ima u vidu da je politički sistem u Srbiji poslednjih godina sve nestabilniji i da ga sve više karakteriše autoritarne tendencije. Izbori su sada i prilika da se predsednik Aleksandar Vučić i njegova stranka pokažu u kom pravcu žele da razvijaju zemlju“, rekao je Šider za list Danas.

„Nadamo se da će Srbija pronaći put nazad na konstruktivan reformski put za vladavinu prava i demokratiju“, rekao je on.

Šider je dodao da Srbija, „kao najveća država u regionu, ima i veliku odgovornost da obezbedi stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu“.

„Sadašnja vlast u Srbiji ide putem koji sigurno ne vodi bliže Evropskoj uniji (EU). Ne samo da vidimo negativnu reakciju u pogledu demokratije i vladavine prava, već i Putinovog saveznika koji vlada u Srbiji. Ako Vučić nastavi da vodi politiku na ovaj način, pokušavajući da destabilizuje ceo region, moramo da razmotrimo posledice kao što je zamrzavanje procesa proširenja EU“, poručio je Šider.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare