Danijel Server Foto:Vesna Lalić

Američki analitičar i ekspert za balkanska pitanja Danijel Server ocenio je da Srbija nije bila zainteresovana za formiranje ZSO u skladu sa kosovskim ustavom, ali i istakao da bi bilo korisno kada bi Priština učinila jasnijom spremnost za formiranje Zajednice srpskih opština.

Kako piše portal Kosovo onlajn, Server dodaje da je mnogo nepoznanica u vezi sa putovanjem Skendera Hisenija u Vašington. Na kraju, jedna zajednička slika koordinatora pregovaračkog tima Kosova u dijalogu sa Srbijom sa Metjuom Palmerom i telefonski razgovor sa Ričardom Grenelom, rezultat je pomenutog puta u američku prestonicu.

PROČITAJTE JOŠ...

„Čini mi se da je Skender Hiseni došao u Vašington sa jasnom idejom o normalizaciji, očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta njegove zemlje i pregovaranja, primarno sa Vašingtonom i Briselom. Sada, da li on može da pristane na neki dogovor koji može biti odobren na Kosovu i na referendumu, daleko je manje jasno. To bi naravno moralo da bude odobreno i u srpskom parlamentu i na referendumu o novom srpskom ustavu. Tako da prepreke postoje, ali mi se sviđa polazna tačka.“, kaže Server.

Foto:BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno

Na pitanje kako komentariše to što se Pompeo nije sastao sa Hisenijem i da li to znači da Priština čeka na izbore u novembru, server kaže:

„Zaista ne znam šta se dogodilo. Ne mogu da zamislim da je Skender odbio da se sastane sa Pompeom. Ne mogu da zamislim ni da Pompeo nije hteo da se sastane sa Hisenijem, ali to ćete morati da raščistite sa Stejt departmentom, a ne sa mnom. Grenel nije uspeo. Mislim da se možete nadati da ga više nećete viđati i da će sada biti preokupiran Trampovom predsedničkom kampanjom. Međutim, ne bih bio iznenađen kada bi iskočio s vremena na vreme. Među Amerikancima on jasno ima bolji pristup predsedniku Trampu od bilo koga drugog“, rekao je Server.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare