Foto:TANJUG/BUDUCNOSTSRBIJEAV

Pred sutrašnji nastavak tehničkih dijaloga Beograda i Prištine, najava predsednika Vučića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju da će, ukoliko Priština nastavi sa kampanjom priznavanja Srbija biti "pet puta uspešnija" u kontra-kampanji povlačenja priznanja, neodoljivo podseća na 2015. godinu i Đurićevu objavu ubedljive briselske pobede.

“Sportskim rečnikom, Srbija je pobedila sa 5:0. Zajednica srpskih opština će imati svog predsednika, svoju skupštinu, direktne institucionalne veze sa Srbijom i ozbiljna izvršna ovlašćenja u mnogim oblastima. Imamo četiri meseca za izradu Statuta Zajednice srpskih opština, glavni dogovor smo postigli i ja čestitam građanima Kosova i Metohije“, rekao je Đurić medijima u avgustu 2015. godine.

PROČITAJTE JOŠ...

Pet godina kasnije, praktično ni korak nismo odmakli od ove „pobede“, koju smo, zapravo, videli samo na papiru.

Foto:EPA-EFE/Djordje Savic

Ista meta, isto ostojanje

Kako piše portal Kosovo onlajn, glavna tema razgovora nastavka razgovora u sredu, biće priprema za sprovođenje do sada potstignutih sporazuma, sa akcentom na Zajednicu srpskih opština, kao i ekonomsku saradnju u smislu poboljšanja proizvodnje, trgovine, protoka roba i kapitala, a neće biti reči o “ratnoj odšteti”.

Iako su i kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Hašim Tači rekli da neće biti tehničkog dijaloga, već samo o „međusobnom priznavanju“, on će u sredu ipak biti nastavljen. Politički dijalog Kosova i Srbije, na čelu sa premijerom Avdulahom Hotijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obnovljen je u Briselu 16. jula nakon 20 meseci zastoja.

Potom je tri dana kasnije održan sastanak dveju delegacija na ekspertskom nivou. Kosovsku stranu je predvodio Skender Hiseni, dok je na čelu srpske delgacije bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Analitičari: Dijalog blokira napredak regiona

Bilo kakav napredak Zapadnog Balkana nezamisliv je bez punog sporazuma između Beograda i Prištine, jer je to proces koji blokira sve druge procese u regionu, ocenio je Dragan Ðukanović iz Centra za spoljnu politiku, prenosi Tanjug.

„Nadam se da će do obeležavanja pune desetogodišnjice od početka dijaloga doći do nekakvog rešenja. Sve je teško predvidivo, jer ima puno aktera i različitih okolnosti“, rekao je Ðukanović na web konferenciji „Ko će pre oživeti dijalog između Beograda i Prištine – EU i/ili SAD“.

On je primetio da su rezultati dijaloga Beograda i Prištine više nego skromni, navodeći da je od 2011. do 2013. godine postojao dijalog na tehničkom nivou, a da je nakon toga krenuo politički dijalog koji je sada, posle obustave od 20 meseci, dobio neku vrstu ubrzanja.

PROČITAJTE JOŠ...

Analitičar iz Prištine Bljerim Šalja je podsetio da se dijalogom bavi 22 godine i da ne može da zamisli da će se i u naredne 22 godine govoriti o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, jer, prema njegovoj oceni, vreme nije ni na čijoj strani, “jer sve što smo mogli da dobijemo ili izgubimo smo već uradili”.

“Sada smo došli u situaciju da tražimo rešenje koje je nužno. Ne možemo da razgovaramo o novim idejama, već da uvažimo činjenice da su Kosovo i Srbija države i da treba napraviti sporazum o normalizaciji što pre”, rekao je Šalja.

Foto:BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno

Smatra da će posle potpisivanja sporazuma oba društva krenuti ka normalnim tokovima, odnosno ka Evropskoj uniji i stabilizaciji. Šalja veruje da su Beograd i Priština na kraju maratona i da se 2020. godine ne treba vraćati na tehnički nivo, da se prave radne grupe za nestala lica, za izbeglice, pa da se dođe do statusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare