Foto: Dragan Mujan, Vesna Lalić/Nova.rs

Bivša ministarka i funkcionerka Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović mogla bi uskoro da bude tema stranačkih organa vladajuće partije. Naime, stranačkim organima SNS biće predloženo da se izjasne o njenim poslednjim medijskim nastupima i izjavama koje, kako se navodi, narušavaju ugled i reputaciju partije.

Odlazak Zorane Mihajlović, ministarke koja je od 2012. godine bila u svakoj Vladi, izazvao je pravu buru u Srpskoj naprednoj stranci. Mihajlović nije otišla u tišini, a njene izjave, u prvom redu ona koja se odnosi na funkcionere koji “SNS koriste kao džuboks za bogaćenje” nisu ostavile ravnodušnim njene partijske kolege.

Pročitajte još...

A šta je tačno rekla bivša ministarka?

Mihajlović je na oproštajnoj konferenciji za medije rekla da ne želi da bude pion i da će Vučić imati „glavobolju manje“ njenim odlaskom iz Vlade, jer neće slušati jedini drugačiji glas. Osvrnula se i na svoje članstvo u SNS, što je posebno iziritiralno njene partijske kolege.

“Mislim da članstvo u SNS ne ograničava nikoga od nas da se bori za svoje stavove, a moji stavovi su – Srbija na Zapadu i Srbija u Evropi. O tome kako, sa, da ili bez SNS, ima vremena. Mislim da će i meni biti nekako lakše da ne gledam neke ljude koji iskorišćavaju SNS kao svoj „džuboks“ za bahaćenje i bogaćenje, a verujem i da će njima biti lakše da ne gledaju mene šta mislim o njima. Ima vremena za to”, dodala je ona.

Kako saznajemo, njena oproštajna konferencija biće tema o kojoj će razgovarati na stranačkim organima SNS, a pojedini članovi vladajuće stranke insistiraju da Mihajlović bude sankcionisana zbog otvorenog, kako kažu, napada na stranku kojoj pripada. Razmatra se, kako se navodi, i izbacivanje i stranke.

Zorana Mihajlović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

S druge strane, šef naprednjaka Aleksandar Vučić, kako saznajemo, za sad nije raspoložen da preduzima bilo kakve mere protiv bivše ministarke, jer je procena da bi to moglo da podstanke Zoranu Mihajlović da napusti stranku, što on, kako navode naši sagovornici, želi da spreči.

Procena je da bi njen odlazak mogao da, u ovom trenutku, utiče na imidž vladajuće partije koja godinama pokušava da se predstavi kao jedinstvena politička organizacije u kojoj svi članovi mogu slobodno da se izjašnjavaju o različitim temama, bez obaveze da budu saglasni po svakom pitanju.

Da je situacija u ovoj partiji ipak drugačija i da nije dozvoljeno iskakanje pokazuje upravo reakcija iz SNS nakon konferencije za medije Zorane Mihajlović u Vladi Srbije.

Podsetimo, nakon njene konferencije, prvi za reč se javio Vladimir Đukanović, poslanik SNS. On je na televiziji B92 rekao da je šokiran što je Mihajlovićeva posle deset godina u vlasti rekla da je Srpska napredna stranka „džuboks za nečije bogaćenje“.

Foto: TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC/bs, E-Stock/Dusan Milenkovic

„Da li si pomislila na sebe, ili neke tebi bliske osobe, treba da vidimo šta je ko imao kad je ušao u vlast. Što si ćutala deset godina“, pitao je poslanik.

On je rekao i da nije istina izjava Zorane Mihajlović da je njeno mišljenje u SNS bilo manjinsko.

„Ona nikada nije iznela mišljenje, nego je sedela kao ikebana, kao zamrzivač, nikad na predsedništvu ni reč nije rekla, samo je pričala kad ide na ciljane medije“, rekao je Đukanović i dodao da je Mihajlović pomislila da SNS mora da je drži na nekoj funkciji, a da je pokazala koliko je sujetna.

Izjavu Zorane Mihajlović, prokomentarisao je i lider naprednjaka Aleksandra Vučić, kom je zasmetalo što je “za nekoliko sati, posle 10 godina, rekla sve najgore o kolega”.

“Pre toga ste Boga molili da budete izabrani za ministra, pa kad niste onda ste sve to rekli. I upravo je to ono što sam rekao da naša stranka ne sme da bude G17 i DS, zato i vršimo te promene i zato vidite one koji se suoče sa tim da ne dobiju fotelju, ne treba im ni tri minuta da pokažu šta misle o svemu i zbog čega su tu bili“, rekao je on.

Zorana Mihajlović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Ni Vladanka Malović, šefica Infromativne službe SNS nije bila blaga prema partijskoj koleginici. Ona je, u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekla da su “duboko potreseni”, jer Mihajlović razmatra da li će ostati u SNS.

„Takav nenadoknadiv gubitak je veliki izazov za sve naprednjake, nedostajaće na stranačkim sednicama na kojima je skoro uvek glasno ćutala“, rekla je Malović.

A šta na sve to kaže Zorana Mihajlović

Zbog navoda da će se stranački organi baviti njenim poslednjim medijskim nastupima, portal Nova.rs je pokušao da stupi u kontakt sa Zoranom Mihajlović. Ona nije htela da komentariše informacije do kojih smo došli, već je kratko poručila: „Šta god misle da treba – neka rade“.

BONUS VIDEO Vučić o Zorani Mihajlović: Boga je molila da bude ministar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare