Ukoliko lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić prihvati zahteve opozicije i raspiše vanredne parlamentarne i beogradske izbore, aktuelni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ne može sa sigurnošću da računa na podršku vladajuće partije u trci za gradonačelnika. Kako je rečeno portalu Nova.rs, vrh stranke mu zamera što odluke donosi "na svoju ruku" i što "funkciju koristi za samopromociju", što, prema njihovoj oceni, ukazuje da nije timski igrač. S druge strane Šapić, svestan da nema adevkatnu podršku stranačkih kolega i da pojedini i otvoreno protiv njega, uveliko priprema "plan B". Taj plan bi, kako navode naši izvori, mogao da znači i razlaz sa naprednjacima.

Od momenta kad je Vučić dao obećanje da će biti novih beogradskih izbora, pa i u periodu dok se čekalo da se seti svoje date reči, provejava pitanje kakva sudbina čeka aktuelnog gradonačelnika Beograda, Aleksandra Šapića. Iako najavljen kao veliko pojačanje partije, Šapić se ubrzo “utopio” u stranačko sivilo i kao i svi naprednjaci pao u senku lidera SNS Aleksandra Vučića. Brojne afere koje prate njegovo ime, od nelegalne gradnje na Bežanijskoj kosi do sporne vile u Trstu, koju, prema pisanju BIRN-a, nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, samo su dodatno otežale njegovu poziciju.

Ono što, međutim, Šapića u određenoj meri razlikuje u odnosu na ostale članove partije, jesu pokušaji da izađe iz “senke šefa”, pa je tako njegova odluka o uvođenju besplatnih vrtića i udžbenika u Beogradu dovela do sukoba sa liderom naprednjaka koji mu je zamerio što radi stvari na “svoju ruku”.

Foto: FoNet/Beoinfo

Kako su ranije naveli izvori našeg portala, Šapić se na ovaj korak odlučio bez prethodnih konsultacija sa stranačkim vrhom, što je protumačeno kao njegov lični marketinški potez.

Da stranka nije blagonaklono gledala na ovakvu odluku Šapića govori i to što režimski mediji nisu pisali standardne hvalospeve o “najuspešnijoj gradskoj vlasti u novijoj istoriji”, niti su dali prostor aktuelnom gradonačelniku Beograda da govori o ovim rešenjima.

PROČITAJTE JOŠ...

Istovremeno, ova odluka je napravila probleme naprednjacima na čelu opština i gradova širom Srbije koju su se, kako navode naši izvori, žalili centrali zbog toga što “imaju“problem da objasne kako mogu besplatni vrtići i udžbenici u Beogradu, a ne u njihovim gradovima i opštinama”.

S obzirom na poziciju koju Šapić ima unutar stranke, deo njegovih partijskih kolega, kako se ističe, ne isključuje mogućnost da on, ukoliko ne dobije priliku da na narednim izborima bude izbor SNS za gradonačelnika, nastupi odvojeno od SNS.

“Pretpostavljamo da bi u tom slučaju on priču o udžbenicima i vrtićima iskoristio kao deo svoje kampanje i nešto što je on dao Beograđanima uprkos otporima koje je nailazio”, smatraju naši sagovornici.

Sukobi: Sa Vesićem javno, sa Vučićem iza zatvorenih vrata

Iako je delovalo da će članstvo u istoj stranci, a potom i podela uloga u izvršnoj vlasti, smiriti strasti između Aleksandra Šapića i Gorana Vesića, bivših perjanica DS, a danas viđenih naprednjaka, to se nije dogodilo. Ratovi iz prošlosti nastavljeni su i unutar SNS. Od trenutka kad je Šapić prešao u redove najveće stranke u Srbiji, pozicija Gorana Vesića u gradskoj upravi konstatno se dovodila u pitanje. Da nisu zaboravili prošlost, videlo se odmah pošto je Šapić stupio na dužnost potpredsednika SNS. On je tada izjavio da ne vidi Vesića u budućem timu za Beograd, što je podstaklo da tadašnjeg zamenika gradonačelnika da ga opomene kako je zaboravio “na lepo ponašanje”.

„Očekujem da se Šapić pre ulaska u SNS nauči lepom ponašanju. Očekujem da nauči da je SNS jedna velika porodica i da u SNS-u postoji samo jedan tim, a to je tim Aleksandra Vučića. U toj timu svi članovi i svi funkcioneri blisko sarađuju i sprovode politiku Aleksandra Vučića“, apostrofirao je u svom odgovoru Vesić.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zatim je usledilo zatišje i sukob se iz javnosti preselio iza zatvorenih vrata.

Sukob se zatim preselio iza zatvorenih vrata, a jedan od upečatljivijih momenata zabeležen je na jednom sastanku naprednjaka, uoči izbora u Beogradu, na kom je Vesić obrazlagao zbog čega ne bi trebao Šapić da bude kandidat SNS za gradonačelnika.

“Šapić, koji je prisustvovao tom sastanku, nije regaovao, već samo sa osmehom pratio izlaganje Gorana Vesića”, navodili su izvori “Nove” iz Srpske napredne stranke, dodajući da je zbog svega morao da interveniše lider naprednjaka, Aleksandar Vučić, koji je opomenuo Vesića da na takav način ne sme da nastupa javno.

PROČITAJTE JOŠ...

Kad su uloge napokon podeljene i kad je Šapić dobio željeno mesto gradonačelnika, došao je rad na bivšeg vaterpolistu. Govorio je ironično kako čuo da je Vesić „gadan i opasan“ i da se „smrzao od straha“ i optuživao ga upravo on dostavlja medijima informacije kako bi ga diskreditovao. Vrhunac sukoba viđen je tokom leta prošle godine kad je malo falilo da dođe i do fizičkog obračuna između njih dvojice.

Prema informacijama do kojih je tada došla „Nova“, Vesić je prvo krenuo da osporava sposobnosti Šapića, nakon čega je Šapić burno reagovao i nasrnuo na Vesića.

Ozbiljniji fizički obračun sprečili su, kako je tada rečeno našem portalu, prisutni na sastanku, koji navode da je Šapić bio besan zbog Vesićevog pokušaja da ga omalovaži. Situacija se ubrzo smirila, a nakon sastanka Vesić je nastavio da provocira gradonačelnika Beograda objavama na društvenim mrežama.

Izvori „Nove“ da je sukob članova SNS dodatno inteziviran nakon što je Šapić počeo da istražuje aktivnosti prethodne gradske vlasti i sve glasnije počeo da govori o stvarima koje je Vesić radio dok je upravljao glavni gradom Srbije.

„Nova“ je tada kontaktirala aktere ovog incidenta, ali oni nisu želeli da govore za naš portal. Nijedan od učesnika ovog događaja nikada nisu demantovali informacije koje je objavio naš portal.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar