Aleksandar Šapić Foto:Dragan Mujan/Nova,rs

Novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić nema problem s tim što je izabran na oročeno, što će gradom upravljati najviše šest, sedam meseci… Štaviše to priznaje i nije mu neprijatno. Uprkos tome, obećava na veliko, pa i da u toku saobraćajnog špica nećemo moći u grad kolima, ukoliko smo u njima sami. Kako za Nova.rs kaže politikolog Cvijetin Milivojević najveća obećanja Šapić je dao onima koji su zidali i radili na divlje - da će im sve biti oprošteno.

Aleksandar Šapić nikad nije krio da želi da bude gradonačelnik Beograda. Put do ove fotelje bio je trnovit, a završen je prečicom – dogovorom sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem.

Da će biti kandidat vladajuće stranke za ovu funkciju bilo je jasno nakon što je doneo odluku da utopi svoj SPAS u SNS. Međutim, nakon izbora 3. aprila i objavljivanja prvih rezultata, izgledalo je kao da se dugogodišnjem predsedniku opštine Novi Beograd izmiče tlo pod nogama.

Brojke lošije od očekivanih. Većina na ivici, prevagu odnose dva odbornika više u korist SNS i SPS. U isto vreme sve su jači glasovi da je Šapić podbacio i da neće biti gradonačelnik. Međutim, nakon razgovora lidera SSP Dragana Đilasa i predsednika SNS Aleksandra Vučića i dogovora o vanrednim beogradskim izborima, koji bi trebalo da budu održani u martu sledeće godine, Šapić se vraća u igru, ali na oročeno vreme…

Nemam problem s dužinom mandata

To je na neki način i sam Šapić priznao nakon što je u Skupštini grada izglasan za gradonačelnika.

Rekao je Šapić da nikad nije krio da je težio ovom mestu, da se za njega spremao, obučavao, dokazivao, žrtvovao i borio. Dodao je i da nema problem sa dužinom mandata, jer se “u ovom poslu vreme ne računa minutima, satima, danima i mesecima nego onome što čovek uradi i ostavi iza sebe”.

Aleksandar Šapić, Skupština grada Beograda Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Slične je poruke poslao i sutradan sa RTS-a.

„Koliko će trajati ova gradska vlast, pokazaće vreme“, rekao je gradonačelnik i dodao da nije važno koliko će njegov mandat trajati, on će se svakako truditi da radi najbolje.

Kao najveće zadatke za novu gradsku upravu Šapić je naveo snabdevanje energentima, grejanje, javni prevoz i komunalne usluge, ali je napomenuo i da nema odustajanja od metroa, obilaznice, novog Savskog mosta, most kod Ade Huje, nove autobuske stanice, nove zgrade Filharmonije, Prokopa, fabrike za prečišćavanje vode…

Legalizovanje divlje gradnje

Politikolog Cvijetin Milivojević kaže da je na oosnovu informacija koje u ovom trenutku imamo prilično jasno da je Šapićev mandat oročen i da on to verovatno zna.

Cvijetin Milivojević Foto:FoNet/Milica Vučković

“Kad je reč o matematici, Šapićev SPAS je 2020. osvojio oko devet odsto, pa se očekivalo da svojim ulaskom u SNS pojača rezultat stranke na ovim izborima. To se nije desilo, već je SNS osvojila manje glasova i jasno je da matematika nike na strani Šapića. S druge strane, Vučić je ispunio svoje obećanje koje mu je dao kad je rešio da uđe u SNS, da će biti kandidat za gradonačelnika. E sad ako je tačno da će biti vanrednih gradskih izbora, onda mogu da zaključim da je Šapić tu na oročeno vreme, ali i još jednu stvar – da je on tačka koja spaja Vučića i Đilasa. Na osnovu onoga što smi imali priliku da vidimo, da se zaključiti da šapić kao njegov nekadanji zamenik privremeno odgovara i lideru SSP. To je možda i deo dogovora sa sastanka Vučića Đilasa”, kaže Milivojević i dalje objašnjava:

“Drugačije ne razumem kako se situacija u kojoj na 99,2 odsto prebrojanih glasova i odnosom snaga 55 prema 55 od 11. aprila dođosmo do izbora Šapića za gradonačelnika. Logičnije i poštenije prema građanima bi bilo da se u takvom odnosu snaga opstruiše formiranje gradske vlasti, da se uvede prinudna uprava i da ona u roku od šest meseci raspiše i organizuje vanredne izbore. Prosto ne mogu da verujem da je Đilasu ovaj scenario bio prihvatljiviji i da sad imamo situaciju da će Šapić organizovati te nove fer i slobodne izbore”.

Na pitanje šta Šapić može uraditi u ovom ograničenom mandatu, Milivojević kaže ne mnogo.

“Eventualno da uvede neku novu ideju. Jedna od njih je ona o kojoj je već pričao, a to je da vozilima sa samo jednim putnikom u špicu zabrani ulazak u centar grada, što jeste fina ideja, ali ne utiče mnogo na kvalitet života Beograđana. Meni je mnogo veći utisak ostavilo ono drugo što je doktor Šapić rekao a to je da mu apsolutno ne smetaju divlje vile i kuće sa Makiške strane Ade do Ostružničkog mosta. Dakle, ne smeta mu što je neko nelegalno na tuđem zemljištu, na odbrambenom nasipu, digaao kuću. Ako je to obećanje novog gradonačelnika, onda je to znak da Tomislav Nikolić i njemu slični mogu da nakrive šešir i da ne brinu”.

O aferama ni slova

Šapić u govoru nakon izbora na novu funkciju nije odgovorio ni na jednu spornu stvar u vezi sa aferama koje su pokretali mediji. Pre svega o njegovoj divljoj gradnji, ali ni o doktorskoj tituli.

“On je samo nastavio da utužuje sve nas koji ga zovemo doktor Šapić, ubrajajući tu i mene. A zaista ne razumem šta je to sporno, da sam ja doktor nauka, meni bi bila čast da me neko naziva doktorom”, navodi Milivojević.

Na posletku, ocenjuje Milivojević, izbor Šapića, makar i na oročeno vreme je uvreda za njegovog prethodnika i sve ostale gradonačelnike Beograda.

“Imali smo doktora Zorana Radojičića, koji je uprkos tome što su ga nazivali gradonačelnikom za vrapce, zaista ozbiljan stručnjak, doktor i profesor. Sada i posle doktora imamo doktora, ali doktora Šapića, što je uvreda za Radojičića, ali i za armiju od 750.000 članova SNS, koji su na ovaj način pokazali da nemaju kadar za ovu funkciju, već su morali da pozajmljuju iz druge stranke.

BONUS VIDEO: Aleksandar Šapić novi gradonačelnik Beograda – Obećava pravednost i dela

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare