Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Foto:Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Sukob lidera SNS Aleksandra Vučića i prvog čoveka Beograda Aleksandra Šapića dobio je svoj drugi čin u drami koja traje već neko vreme. Posle trzavica nastalih zbog odluke oko komemoracije Milutina Šoškića u Skupštini Grada, kao i zbog toga što Šapić radi stvari na “svoju ruku”, sukob dva Aleksandra dodatno je produbljen nakon odluke Šapića da "kupi" naklonost Beograđana uvođenjem besplatnih vrtića i udžbenika.

Odluka koja na prvi pogled ide svima u prilog i od koje bi vlast lako mogla da stvori nove političke poene nije se dopala baš svima u SNS.

Pre nego što je usvojen novi budžet Beograda za 2023. godinu, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić saopštio je da će Grad pokriti troškove besplatnih udžbenika za sve osnovce u glavnog gradu, ali i vrtiće za najmlađe stanovnike Beograda. Ovakvu odluku deo javnosti tretirao je kao populističku, s obzirom na to da je gradonačelniku funkcija dovedena u pitanje istog trenutka kad je na nju došao, pa se veruje da je ovo pokušaj da pridobije određene poene kod biračkog tela uoči eventualnih izbora.

S druge strane, lider naprednjaka, takođe poput Šapića sklon populističkim merama, zamerio je svom stranačkom kolegi na ovoj odluci.

Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Kako tvrde izvore Nove,  šef naprednjaka nije bio zadovoljan što se Šapić nije najpre sa njim konsultovao oko odlučivanja, niti ga obavestio da se o tome bilo šta planira. Sam Šapić je već sličnim merama kupovao glasove i naklonost birača na Novom Beogradu, ali tada, za razliku od trenutne situacije, nije imao nekog iznad sebe ko bi mu udario packu zbog odluka koji idu u prilog njegovoj samopromociji.

“Vučić je ljut jer je Šapić doneo odluku bez bilo kakve konsultacije sa njim, budući da ovakvi predlozi i rešenja služe samo za promociju Šapića. Naravno da se Vučića takva ideja nije dopalo, a kao što možete da vidite, mediji koji su bliski vlasti ne promovišu previše ovu Šapićevu odluku koju je usvojila Skupština Grada. Nema tog ‘bustovanja’, jer Vučić procenjuje da tako raste podrška Šapiću, a on lično nema nikakvu korist“, navodi dobro obavešten izvor Nove.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako tvrdi naš sagovornik, Vučić ovakvu politiku tretira kao populističku, iako je i on sam sklon takvim merama. Razlog zbog čega se Vučić ne dopada pravac u kom se kreće Šapić kao gradonačelnik je taj što ovakva odluka sključivo vodi ka rastu lične podrške prvog čoveka prestonice.

„To Vučić vidi kao dugoročni problem za sebe. Kad god neko iz stranke iskoči iz standardnih šablona, dobije opomenu“, objašnjava sagovornik našeg portala.

Da SNS neguje drugačiju politiku pokazuje i to što su, po preuzimanju vlasti u prestonici, u glavnom gradu ukinuti besplatni udžbenici za osnovce koju je donela pretohdna vlast,  a koju je činio i sam Šapić. Vučić je, kako se navodi, zamerio gradonačelniku što vraća u grad politiku nekadašnjeg Šapićevog šefa i gradonačelnika, Dragana Đilasa.

Vučić i Šapić – sukob dva Aleksandra koji tinja sve vreme

Kako je Nova ranije objavila, praktično od ulaska u SNS Vučiću smeta Šapićeva autonomnost u odlučivanju. Jedan od takvih epizoda gde je Vučić morao da interveniše bila je situacija kada Šapić nije dozvolio da se održi komemoracija u Skupštini Grada preminulom golmanu Partizana Milutinu Šoškiću. Šapić je odbio ovu mogućnost, ali je Vučić instistirao i na kraju da se komemoracija održala baš ovde.

Šapić je odbio da dozvoli komemoraciju, na šta je javnost veoma oštro reagovala. Kako bi ugasio vatru, Vučić je zatražio da se dozvoli Šoškićeva komemoracija u Skupštini Grada i da se ide mimo Šapićeve reči.

Pored toga, Šapiću se zamera što u javnim nastupima ne hvali previše lidera partije, što si istini za volju retko kada i može čuti od prvog čoveka Beograda. Za razliku od drugih funkcionera, fokus njegovih govora gotovo nikada nije lik i delo Vučića. To je jedan od razloga zbog kojih se Šapić ne pojavljuje često na televizija sa nacionalnom frekvencijom.

„„Za razliku od drugih, viđenijih članova stranke, prostor za njega na televizijama sa nacionalnim frekvencijama je značajno manji. Ako poredite njegovu prisustvo na televizijama u odnosu na prostor koji dobija Darko Glišić, Miloš Vučević, dok je bio gradonačelnik Novog Sada, ili Vladimir Đukanović, primetićete drastičnu razliku“, podvlači naš izvor iz vrha SNS.

Bonus video: Šapić u obračunu sa novinarima N1 i NOVA S

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare