Prva pukotina u odnosu između predsednika SNS Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića nastala je još prilikom komemoracije legendarnom golmanu Partizana Milutinu Šoškiću. Šapić nije dozvolio da događaj bude u Skupštini Grada, ali je njegovu odluku preinačio Vučić što je i te kako uticalo na njihov odnos.

Kao „jabuka razdora” između Šapića i Vučića uzima se sukob nastao nakon odluke iz avgusta da se zabrani komemoracija preminuloj legendi fudbalskog kluba Partizan, golmanu Milutinu Šoškiću.

Javnost bila šokirana odlukom, ali šta se stvarno desilo?

Iako je najavljeno da će komemoracija Šoškiću biti održana u Skupštini Grada, stigao je „hladan tuš“ odnosno informacija da se takva odluka odbija. Bili zvezdaš ili partizanovac, potpuno je svejedno – Šoškić je legenda, princ na golu i čovek koji je poznat po svim meridijanima i paralelama.

Nije to bilo dovoljno da Šoškić bude ispraćen kako dolikuje, za šta se pobrinuo prvi čovek Beograda Aleksandar Šapić. On se pobunio, kako navode naši izvori, jer ga niko nije pitao da li može da se održi komemoracija Šoškiću, te da se takve stvari ne mogu raditi bez njegovog znanja.

Foto: Starsport

Šapićeva pobuna brzo je odjeknula u medijima, što je pretvoreno u veliki skandal sa samo jednim pitanjem? Ko to ne da Šoškiću, legendi koja je svoju slavu stekla za života, još 1965. godine kada je branio u „timu sveta“ protiv Engleske.

Šapić je odbio da dozvoli komemoraciju, na šta je javnost veoma oštro reagovala.

Kako bi ugasio vatru, Vučić je zatražio da se dozvoli Šoškićeva komemoracija u Skupštini Grada i da se ide mimo Šapićeve reči.

Aleksandar Šapić Foto:FoNet/Milica Vučković

Nakon toga, oglasio se i Sekretarijat za opšte poslove Grada koji je naveo da komemoracija nije zabranjena, već se svečana sala Starog dvora više neće koristiti u komercijalne svrhe.

“Znači, ne može da se otkaže nešto što nije moglo ni biti zakazano, pa ni komemorativna sednica posvećena legendarnom fudbaleru Šoškiću“, ističe se u saopštenju Sekretarijata za opšte poslove.

Sekretarijat je dodao da je Grad Beograd ranije izdavao svečanu salu u Starom dvoru za komemoracije, obeležavanje jubileja, seminara, predavanja i druge kulturne, sportske i naučne događaje.

Pročitajte još...

Na kraju, uz veliki pritisak javnosti koje je propraćeno pismom navijača Partizana komemoracija je održana, sprečena je velika sramota, ali se u isto vreme stvorio prvi veliki jaz na relaciji Vučić-Šapić.

Dodatno, okupljeni koji su došli na komemoraciju popili su piće u holu ispred bifea, što se nije dopalo Šapiću, a na čemu je insistirao Vučić.

„Šapić je pobesneo jer su okupljeni ostali neko vreme i po završetku komemoracije. To ga je mnogo iznerviralo, jer je smatrao da to ne može bez njegove dozvole i pitao se ko je umesto njega doneo takvu odluku“, navodi naš sagovornik.

Vučiću koji, s druge strane, nije navikao na bilo kakav vid otpora u stranci, nisu prijale ovakve reči Šapića i to je jasno stavio do znanja svojim saradnicima u stranci.

Podsetimo, kao što je Nova.rs ranije pisala, gotovo od ulaska u SNS Vučiću smeta Šapićeva autonomnost u odlučivanju. Prvi takav direktan sukob nastao je prilikom komemoracije Šoškiću.

Pored toga, Vučić Šapiću zamera što ga ne hvali previše u javnim nastupim, što si istini za volju retko kada i može čuti od prvog čoveka Beograda. Za razliku od drugih funkcionera, fokus njegovih govora gotovo nikada nije lik i delo Vučića.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

O tome svedoči i poslednji javni nastupi Šapića, tokom kog je, pored toga što je opisao svoj odnos sa Vučićem, istakao kako je on za nekoliko meseci na vlasti uradio više nego SNS u prethodnih osam godina.

„Mislim da u poslednjih sedam ili osam godina nije urađeno toliko koliko smo uradili u ova tri meseca. Aleksandar Vučić jeste predsednik moje stranke, SNS-a, i predsednik države, ali on nije nastavnik pa da idem da ga pitam svakog dana kako da radim svoj posao“, kazao je Šapić.

Krajem avgusta, na Predsedništvu SNS povela se rasprava o ponašanju Aleksandra Šapića. Potpredsednik partije našao se na tapetu najpre zbog toga što je prethodno dao intervju nedeljniku NIN, a potom i zbog medijskog prepucavanja sa Goranom Vesićem.

Zamerke na ponašanje gradonačelnika Beograda tada je izneo predsednik IO SNS Darko Glišić. Međutim, kako saznajemo, Šapić nije želeo da prećuti kritike na svoj račun. Naročito ga je zanimalo, prema rečima naših izvora, od kad i za koga važe pravila o nenapadanju.

Bonus video: Šapić i Vesić ujedinjeni u mržnji prema Starom savskom mostu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare