Foto: N1

"Nema nikakvog pitanja u vezi sa tim da li će Izrael priznati ili ne Kosovo, jer je Izrael priznao Kosovo 4. septembra, a sada treba da vidimo na koji način da ne dozvolimo da to utiče na odnose Srbije i Izraela", kaže novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan.

„Izrael nije ništa potpisao u Vašingtonu, mi nismo bili deo tog samita. Potpisan je sporazum između premijera Kosova Avdulaha Hotija i Sjedinjenih Država. Naš premijer (Benjamin Netanjahu) je pozdravio obostrano priznanje Izraela i Kosova“, rekao je u Novom danu na TV N1 ambasador, upitan da prokomentariše da li će izraelsko priznanje Kosova uticati na odnose Jerusalima i Beograda.

On je rekao da je kada je došao u Beograd na inauguralnom sastanku sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o poboljšanju odnosa dve zemlje, a na pitanje kako je Vučić komentarisao izraelsko priznanje Kosova, Vilan je naveo „da to nije nešto čime je on (Vučić) zadovoljan, i ne podržava tako nešto“.

„Ali, Izrael je suverena država i to je naša odluka. Sporazum je potpisan, to nije nešto što ćemo ja ili Vučić da promenimo. Mi treba da radimo na unapređenju odnosa, a ne da se bavimo previše nečim što je urađeno pre dve i po nedelje u Vašingtonu“, poručio je ambasador.

Na pitanje kako komentariše to da se Srbija sporazumom u Vašingtonu obavezala da će premestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, on kaže da je „to vrlo pozitivno, da su to dobre vesti“.

„Odluka da (Srbija) bude prva evropska zemlja koja će preseliti ambasadu u Jerusalim – to ne bi trebalo da bude neka vest. Svaka zemlja očekuje od svih da im ambasada bude u glavnom gradu. To je dobra i važna stvar i to nama puno znači“, navodi Vilan.

On je dodao da je za odluku o preseljenju ambasade Srbije saznao 4. septembra ujutru, „ali ne pre toga“, a na pitanje šta će sada učiniti Izrael, s obzirom da je moguće da Beograd ima međunarodne posledice zbog tog čina, on je u šali kazao: „Ja bih rekao da mi treba da preselimo ambasadu u Beograd, ali mi smo već u Beogradu“.

„Pomalo je čudno da mi sad treba nešto da damo za nešto što bi trebalo da bude prirodno za svaku zemlju. Sa svojom vladom proučavamo… i tražimo najbolje načine na koje Izrael može da pomogne Srbiji, najviše na ekonomskom planu, kada se radi o povećanju investicija i poboljšanju trgovinske razmene“, istakao je Vilan.

„Postoji veliki prostor za poboljšanje sa ekonomske strane, voleo bih da se prijateljstvo naše dve zemlje odrazi na ekonomiju… Treba da diversifikujemo investicije, da ulažemo u više sektora, poput obnovljive energije, zdravstvo, poljoprivredu… I da unapredimo trgovinsku razmenu koja nije toliko visoka koliko bih očekivao“, rekao je novi izraelski ambasador, dodajući da će to biti prioriteti na kojima će raditi tokom svog mandata u Beogradu.

Dodaje i da se sreo sa svojim palestinskim kolegom u Beogradu Mohamedom Nabhanom, koji je ranije izrazio nadu da Srbija ipak neće preseliti ambasadu u Jerusalim. Vilan kaže da je to bio „koristan sastanak“, kao i da „nema ovde nikakav spor sa njim“.

„Jerusalim je glavni grad Izraela, možemo sad da pričamo koji delovi Jerusalima, ali on je prestonica“, poručio je novi ambasador Izraela u Srbiji.