Foto: FoNet

Izjava savetnice za medije predsednika Aleksandra Vučića, Suzane Vasiljević, da sporazum potpisan u Vašingtonu i prebacivanje ambasade u Jerusalim nije konačna odluka, te da će sve zavisiti od toga da li će Izrael priznati Kosovo ili ne, samo je pokušaj da se izmigoljimo iz nebranog grožđa u kojem smo se našli, tvrdi politički analitičar i dugogodišnji novinar Rojtersa Jakša Šćekić.

Prema njegovim rečima, sa Amerikom nema igranja, sporazum je potpisan, a svaki pokušaj da ga prekršimo biće samo jedna velika blamaža i potencijalna opasnost da ostanemo „bez jedne noge“.

Vučićeva savetnica za medije šokirala je izjavom da preseljenje ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim nije definitivno i da Srbija to nije potpisala.

„Preseljenje ambasade u Jerusalim nije konačna odluka. O sledećim koracima će se razgovarati i to sve zavisi od postupaka Izraela nakon toga. Mi za sada ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano. Ta tačka nije na našem papiru“, kazala je Vasiljević. Ipak, na pitanje kako su na premeštanje ambasade u Jerusalim reagovale arapske zemlje, Vasiljević kaže da su reakcije uglavnom bile pozitivne!?

„O tome će predsednik govoriti u narednom periodu“, najavila je Vasiljević.

Sa druge strane, predsednik je odmah nakon sastanka u Beloj kući o ovom pitanju rekao:

„Naši domaćini su mislili da mi treba da pozovemo Izrael da prizna nezavisno Kosovo. Mi smo rekli to ne možemo da uradimo jer to ruši svu našu politiku. Odigrali smo na sledeći način i ocenio bih to kao šahovsku minijaturu. Rekli smo idemo u dva sporazuma, ako se Izrael i Priština dogovore, neka se dogovore, mi za to da budemo nećemo, ali smo rekli ako budete poštovali Srbiju mi ćemo za godinu dana da premestimo ambasadu kod vas. Time smo u svom dokumentu sa Amerikancima stavili ono što mi možemo da uradimo. Pokazujemo poštovanje prema Izraelu, ali nećemo da ulazimo u ono što je Priština potpisala sa Amerikancima i Izraelom“, rekao je tada Vučić.

U svakom slučaju, u javnosti se oko ove odluke Srbije podigla velika prašina, kao uostalom i oko većine stavki sporazuma potpisanog u Vašingtonu.

Jutrošnja izjava Vasiljevićeve celu situaciju dodatno komplikuje, međutim, Šćekić smatra da je to sve samo igranje i pokušaj da se Srbija izvuče iz nečega što je nesmotreno potpisala.

Foto: NOVA S

 

„Iskreno, ja mislim da je to bila glavna tema Vučića i Sergeja Lavrova posle ovog sastanka. Zaharova sasvim sigurno nije ismevala Vučića na Instagramu i besmisleno je i pomisliti da u Rusiji postoji duboka država za koju Putin ne zna. Posle razgovora imamo i drugačija saopštenja, Vučić potvrđuje Putinovu posetu, Lavrov priča samo o poštovanju Rezolucije 1244. To je signal Beogradu da ne mogu da rade ništa sa Amerikancima, a da Rusi to ne znaju. I u Briselu je, sasvim sigurno, Vučiću rečeno da odluka o prebacivanju ambasade nije dobra, a nije slučajno ni što Marko Đurić danas objašnjava i kineskom i ruskom ambasadoru šta se zapravo u Vašingtonu desilo“, objašnjava Šćekić.

Sve to, međutim, smatra Šćekić ne znači da sa Amerikancima može da se igra na ovaj način

„Ovo je jedno obično šibicarenje. To je velika, možda najveća svetska sila. Ukoliko povučemo odluku iz sporazuma, to bi bila jedna velika blamaža i sigurno bi nas SAD stavila na velike muke posle toga. Mi ćemo možda moći da se izvučemo iz ovoga, ali da ostanemo bez jedne noge. U smislu ucena, pritisaka, povlaćenja kompanija… Ako ste prešli Rubikon nema nazad“ zaključuje Šćekić u izjavi za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare