Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Od potpisivanja dokumenta u Vašingtonu, koji je opisan kao sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine, traju rasprave šta je to potpisano u Beloj kući. Uz svo razumevanje za to što deo javnosti, pojedini stručnjaci i diplomate ne shvataju sadržaj dogovora, ono što brine jeste činjenica da ni sami pregovarači ne razumeju kakav su to dokument parafirali ili još gore - namerno ga tumače na način koji njima odgovara.

To pokazuje i najnoviji slučaj sa navodima o preseljenju srpske ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, čime bi Srbija priznala taj grad kao prestonicu Izraela. Naime sporazumom koji je potpisan u SAD, Srbija se obavezala da svoju ambasadu u Izraelu, koja se trenutno nalazi u Tel Avivu, izmesti u Jerusalim, a Priština se obavezala da prizna Izrael iako jevrejska država ne priznaje njih.

Iako sve izgleda idilično, jedno pitanje budilo je crv sumnje – kako će na ovu odluku reagovati EU koja se protivi odluci da je Jerusalim glavni grad Izraela i islamski svet na koji je Srbija poslednjih godina računala kad je svu diplomatiju usmerila da se povuče priznanje Kosova od strane nekih bliskoistočnih i severnoarfičkih zemalja.

Odmah nakon dogovora u Beloj kući stigla je očekivana opomena iz Evropske unije u kojoj se ističe da bi Srbija i Kosovo mogli da podriju nade u svoje članstvo u toj zajednici otvaranjem ambasade u Jerusalimu.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV/ bs

Brzinom munje iz Srbije su počele da stižu poruke kako “mi ništa nismo potpisali” i kako će se tek razgovarati o tome da li ćemo seliti predstavništvo u Jerusalim. Prvi koji je pokušao da objasni kako Srbija nije donela definitivnu odluku je ministar spoljnih poslova (u tehničkom mandatu) Ivica Dačić, koji je naveo da će se o tome tek razgovarati.

„Tači je više puta najavljivao da ukoliko Izrael prizna Kosovo, da će oni otvoriti ambasadu u Jerusalimu, što je potpuno suprotno stavovima svih drugih muslimanskih zemalja“, rekao je Dačić novinarima u Kragujevcu.

Naveo je da to nije urađeno zbog Kosova, nego zbog Izraela.

„Da li će do toga doći i kada će to biti, čuli ste i predsednika Vučića, koji je rekao da će i ovi naši postupci zavisiti od naših odnosa sa Izraelom i razvoja naše saradnje. Tako da o tome će se tek razgovarati“, rekao je Dačić.

Na Dačićevu izjavu reagovao je Ričard Grenel, specijalni izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine. On je na komentare novinara na društvenoj mreži Tviter, gde su pominjali ovu izjavu ministra spoljnih poslova Srbije, odreagovao “smehom na glas”.

“Reći da se srpska vlada „vraća unazad“ nakon izjave ministra spoljnih poslova. LOL“, napisao je Grenel. Pomenuta izjava Ivice Dačića u stranim medijima je protumačena kao odstupanje Srbije od dogovora postignutog u Beloj kući,  o čemu je pisala i agencija AP.

“Nismo mi ništa odlučili” se nastavlja

Dva dana kasnije generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović, gostujući na televiziji N1 je rekao da će o premeštanju ambasade u Jerusalim “Srbija tek odlučivati”.

“Mi imamo ambasadu u Izraelu, da li će ambasada ostati u Tel Avivu i da li će i kada biti izmeštena u Jerusalim to je stvar o kojoj ćemo kao i dinamiku sami odlučivati”, naveo je Odalović.

PROČITAJTE JOŠ...

Njegova izjava bila je uvod u ono što je danas rekla savetnica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Suzana Vasiljević. Ona je tokom gostovanja u jutarnjem programu televizije Prva da “preseljenje ambasade u Jerusalim nije definitivno”.

“Preseljenje ambasade u Jerusalim nije konačna odluka. O sledećim koracima će se razgovarati i to sve zavisi od postupaka Izraela nakon toga. Mi za sada ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano. Ta tačka nije na našem papiru”, kazala je Vasiljević.

Međutim, u tački 16 sporazuma potpisanog u Vašingtonu, navodi se da će Srbija premestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, a Kosovo će otvoriti svoju, uz međusobno priznanje sa Izraelom. Stoga se kao logično pitanje postavlja da li su srpski pregovarači zaista znali šta potpisuju, da li je reč o naknadnoj pameti ili namerno pogrešno tumače dokument iz Bele kuće.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare