Foto: FoNet

"Izraelsko priznavanje Kosova kao nezavisne zemlje zaoštriće odnose sa Srbijom, uprkos tome što je to u okviru sporazuma koje su Beograd i Priština potpisali u Beloj kući, rekao je u sredu za The Jerusalem Post izvor blizak predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Srbija neće preseliti svoju ambasadu u Jerusalim ako Izrael prizna Kosovo kao nezavisnu zemlju“, rekao je izvor, koji je upoznat sa sporazumom potpisanom u Vašingtonu“, navodi se u tekstu.

„Štaviše, ovaj potez Izraela naštetio bi inače dobrim odnosima između Izraela i Srbije i oni nikada neće biti isti. To je tako jednostavno“, naveo je izvor blizak Vučiću.

Izvor je dodao da „mnogi tvrde da bi Izrael koji je priznao Kosovo bio srodan zemljama koje jednostrano priznaju  Palestinu“.

Podsetimo, savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je gostujući na televiziji Prva da preseljenje ambasade Srbije u Izraleu iz Tel Aviva u Jerusalim nije definitivno i da Srbija to nije potpisala.

“Preseljenje ambasade u Jerusalim nije konačna odluka. O sledećim koracima će se razgovarati i to sve zavisi od postupaka Izraela nakon toga. Mi za sada ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano. Ta tačka nije na našem papiru”, kazala je Vasiljević.

Na pitanje kako su na  premeštanje ambasade u Jerusalim reagovale arapske zemlje, Vasiljević je navela da su reakcije uglavnom bile pozitivne i da Srbija nema nikakvih zamerki.

“O tome će predsednik govoriti u narednom periodu”, najavila je Vasiljević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar