Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) i nositeljka liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić izjavila je za N1 da je, uoči sutrašnje konstitutivne sednice Skupštine Srbije, jako zabrnita da li će Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) nešto podmetnuti u prostorije članica te opozicione koalicije.

Tepić je u emisiji „Iza vesti“ TV N1 rekla da je od više kolega iz poslaničkog kluba dobila potvrdu da je tokom vikenda stigla dojava o bombi u Skupštini Srbije, i da je nakon toga SAJ ušao u prostoji parlamenta i pretresao ljude.

„Koleginica koja radi sa mnom je potvrdila jutros da su je pretresali maltene do izuvanja. Jako sam zabrinuta da li će SAJ podmetnuti nešto u naše prostorije. Danima se na Pinku optužujemo za pravljenje haosa, kako mi želimo da bacamo suzavce…“, rekla je Tepić.

Naglasila je da ne zna ni kako izgleda suzavac, niti kako je moguće uneti tako nešto u parlament, a kamoli bombu.

„Tokom vikenda ide bomba, SAJ ulazi i pretresa ljude. Osnovano sam zabrinuta šta su radili u našim prostorijama, šta će se dogodoti sutra“, kazala je Tepić.

Marinika Tepić Foto: Privatna arhiva

Potpredsednica SSP-a oštro je odbacila ocene da opozicija učestvovanjem u konstitutivnoj sednici parlamenta daje legitimitet izbornoj krađi, i naglasila da je ta institucija potvrdom dve trećine mandata već formirana.

„Mi sutra ne glasamo za potvrdu naših mandata, oni su dodeljeni. Pitanje davanja legitimiteta znači da u nečemu učestvujete, vi ne učestvujete zato što to ne postoji. Mi želimo da učestvujemo u tački koja je izbor predsednika, kada postoji rasprava. Mi želimo da budemo tamo da bismo imali mogućnost da kažemo da je sprovedena izborna krađa, da domaće institucije na to ćute, zašto se borimo mimo institucija, šta ćemo raditi sa kolegama iz Evropskog parlamenta, zašto nam je potrebna podrška građana, zašto je potrebna promena izbornih uslova“, objasnila je.

Govoreći o odluci DS-a da njeni poslanici sutra ne budu u skupštinskoj sali, Tepić je rekla da su u koaliciji „Srbija protiv nasilja“ jedinstvenu u stavu da se treba boriti kroz parlament, ali da su demokrate mišljenja da sutra ne treba fizički da budu prisutni u sali.

„Ali smo svi: i iz Narodnog pokreta, i iz stranke Srce, i iz Zeleno-levog fronta, i iz Pokreta slobodnih građana, i naravno mi iz SSP-a bili jedinstveni ili većinski u tome da treba ući i reći da su izbori pokradeni“, rekla je Tepić i dodala da ono o čemu predstavnici opozicije govore na N1 i Novoj može da čuje tek trećina Srbije, a u parlamentu ih čuju svi.

„Na RTS-u ste čuli da se mi bunimo što smo nezadovoljni rezultatima, što nije tačno, mi se bunimo protiv izborne krađe“, poručila je Tepić.

Tepić je rekla da opozicija, međutim, neće učestvovati u radu skupštinskih odbora.

PROČITAJTE JOŠ:

„Vučić pretvorio parlament u političku deponiju“

Marinika Tepić će se, uz Pavla Grbovića i Radomira Lazovića, u četvrtak obratiti poslanicima Evropskog parlamenta koji bi trebalo da usvoje rezoluciju o izborima u Srbiji.

Rekla je i da evroposlanici sada mogu da bide kako, nažalost, izlgeda srpski parlament i da su, kako je rekla, konačno, nakon mnogo godina, suočeni sa mestom gde se generišu nasilje, govor mržnje, pretnje i progon političkih neistomišljenika.

„Parlament u Srbiji je apsolutno devalviran, kao politička deponija. Vučić se potrudio da i njega poptuno devalvira da bi samo on imao na značaju“, ocenila je Tepić.

Izrazila je nadu da će se u rezoluciji Evropskog parlamenta naći i zahtev za međunarodnom istragom o izborima u Srbiji.

„Mi smo insistirali na istrazi, analizi, na nečemu što bi pretpostavljalo reviziju izbornog procesa, ne zato da bi se reklo Marinika je u pravu, već da bi se prosto postavila dijagnoza i terapija nakon toga, a očekujemo da to bude promena izbornih uslova“, navela je Tepić.

„Vučić nikada nije ispitan o otvorenim pretnjama Ćuruviji“

Komentarišuči oslobađajuću presudu Apelacionog suda u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Tepić je ponovila da je „Ćuruvija ubijen u vreme Aleksandra Vučića, kada mu je on pretio, a da su okrivljeni za njegovo ubistvo, nakon dve osuđujuće presude, oslobođeni u vreme kada Aleksandar Vučić vlada“.

Podsetila je i da Vučić nikada nije ispitan o otvorenim i javnim pretnjama koje je devedesetih uputio Ćuruviji.

Ocenila je i da se o oslobađajućoj presudi optuženima za ubistvo Ćuruvije ćutalo deset meseci, jer je režim procenio da bi za njih bio veliki rizik da se to odmah pustilo u javnost.

„Vi imate potpunu devastaciju društva, sistema, države, i marketinga Aleksandra Vučića na tuđoj smrti, na tragediji, ljudskoj boli svih porodica – i porodica Slavka Ćuruvije, i ubijene dece u ‘Ribnikaru’, Malom Orašju i Duboni. Vičić je izgradio marketinški potez kada je rekao: ‘Otkrićemo ubice Slavka Ćuruvije.’ Da će čak podneti ostavku ako ne budu otkriveni, i na kraju je sve marketing“, konstatovala je Tepić.

Podsetila je da SSP već godinama ukazuje da su vrh tužilaštva i policije saučesnici u „nepočinstvima ove vlasti“.

„Koji ne reaguju na činjenice, eklatantne dokaze o krivičnim delima. Dozvolite samo da podsetim, Branimir Nestorović sa svojom listom izlazi posle izbora i kaže da je ljudima sa njegove liste nuđen novac, šest cifara, i niko ga ne pozove da ga pita o tome, kao što niko nije pozvao Vučića da ga pita o otvorenim, javnim pretnjama Slavku Ćuruviji. Kao što sam napisala, osvetio mu se, krug je sada zatvoren, na moju veliku žalost“, rekla je Tepić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare