Žarko Ristić Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Narodni poslanik iz Narodnog pokreta Srbije Žarko Ristić isključen je iz te stranke zbog kršenja odluke stranke o rudarenju litijuma, zato što je "grupo prekršio donetu deklaraciju, kao i odluke predsedništva stranke, ali i direktno se suprotstavio zajedničkom delovanju opozicije".

Narodni poslanik iz Narodnog pokreta Srbije Žarko Ristić je izjavio da je juče, u isto vreme kada je opozicija održala konferenciju za medije povodom vanredne sednice o izmenama Zakona o rudarstvu i energetici, uhapšen još jedan mladić srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, i upitao zašto o tome nije bilo reči.

Nakon toga, oglasio se i Narodni pokret Srbije, a saopštenje vam prenosimo u celosti:

Kao što je već poznato javnosti, Narodni pokret Srbije je na Glavnom odboru stranke održanom 29. juna 2024. godine usvojio Deklaraciju o zabrani kopanja litijuma i bora u kojoj smo jasno izneli naš stav na tu temu, kao i našu viziju razvoja Srbije koja se temelji na ulaganju u naše ljude, poljoprivredu, savremene tehnologije i proizvodnju zdrave hrane.

Dalje delovanje u skladu sa donetom deklaracijom razradilo je predsedništvo stranke, kao i kolegijum predsedništva. Dodatno, sve parlamentarne opozicione stranke
ujedinile su se i skupile dovoljan broj potpisa narodnih poslanika za sazivanje skupštinske sednice povodom Zakona o izmenama i dopunama zakona o geološkim i rudarskim istraživanjima kojim bi se zabranilo kopanje i istraživanje litijuma i bora u Srbiji.

Sa žaljenjem konstatujemo da je Žarko Ristić jedini narodni poslanik koji je odbio da potpiše zahtev za održavanje spomenute sednice, čime je grubo prekršio donetu deklaraciju, kao i odluke predsedništva stranke, ali i direktno se suprotstavio zajedničkom delovanju opozicije, te je iz tog razloga isključen iz NPS, kao i našeg poslaničkog kluba. Sve stavove koje bude iznosio i korake koje bude načinio na dalje čini u svoje sopstveno ime, a ne u ime naše organizacije.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare