Rudare blokada Foto: Nova.rs

Magistralni putni pravci između Leposavića i Zvečana, kao i od Zubinog Potoka do Kosovske Mitrovice su potpunoj blokadi, jer su Srbi kamionima i autobusima, blokirali saobraćaj. U mestu Rudare kod Zvečana, kod Krsta, blokiran je put ka Prištini, a na toj za Srbe najbitnijoj blokadi, u svakom trenutku se nalazi veći broj građana.

„Tokom noći smo razapeli šatore jer je kiša padala čitavu noć. Doneli smo i drva da se ljudi ugreju. Ima nas. Ostajemo dokle bude trebalo“, kaže Petar iz obližnjeg Grabovca.

Rudare blokada Foto: Nova.rs

Na naše pitanje, da li ih je strah od mogućih sukoba sa kosovskom policijom, Petar kaže da prva noć barikada bila neizvesna, jer se pročulo da bi policija mogla da pokuša razbijanje blokada.

Rudare blokada Foto: Nova.rs

#related-news_2

Ali, na sreću, do toga nije došlo, i situacija na barikadama je za sada mirna.

„Pozivam sve građane na mir i suzdržanost. Da ne nasedamo na provokacije. Svima nama je potreban mir, i nastavak dijaloga kako bi se dao prostor pregovaračima koji bi kroz dijalog došli do rešenja ove situacije a ne kroz jednostrane poteze. U tom smislu želimo da se naši uhapšeni sugrađani puste, jer su svi svesni da se radi o montiranim optužbama, ali zahtevamo i da se spreči bilo kakav upad kosovskih policijskih ili drugih jedinica na sever Kosova i Metohije. Pozivam građane da omoguće Kforu i Euleksu kretanje jer je njihovo prisustvo u skladu sa ranije usvojenim međunarodnim sporazumima“, rekao je Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

Bonus video: Vučić o podnošenju zahteva da se vrate srpska vojska i policija na Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar