Edi Rama
Edi Rama Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Albanski premijer Edi Rama saopštio je večeras da se za sutra planirani sastanak vlada Albanije i Kosova otkazuje, jer ne postoji dogovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

„Nalazimo se u uslovima zaoštravanja odnosa Kosova i cele evroatlantske zajednice i ovaj sastanak ne može da bude održan u očekivanom formatu, nakon što sam razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozepom Boreljom“, kazao je Rama na konferenciji za štampu, prenosi Kosovo onlajn.

On je naveo da je zamolio Kurtija da se sutra u Đakovici sastanu u užem formatu i razgovaraju o situaciji koja je dramatična po odnose Kosova i evroatlantske zajednice.

„Moram da kažem da se nismo dogovorili sa Kurtijem o promeni formata, jer je on tražio da se sastanak održi kako je bilo planirano, ali to nije moguće, jer nije trenutak da se to organizuje kao da se ništa ne dešava. Možda to nije konačan odgovor premijera“, rekao je Rama.

Albanski premijer je objasnio da sastanak dve vlade nije moguć jer se Kosovo kreće ka sankcijama, a naveo je i da je zapadne vlade zamolio da za sada ne uvode sankcije kosovskim vlastima.

„Mi smo 100 odsto protiv načina na koji sada deluje kosovska vlada“, poručio je Rama.

Vlade Kosova i Albanije sutra je trebalo da održe zajedničku sednicu u Đakovici i da potpišu nekoliko sporazuma.

BONUS VIDEO: Da li je akcija na severu Kosova deo prećutnog dogovora?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar