Slavica Radovanović Protest Srbija protiv nasilja Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Narodni pokret Srbije traži odgovornost svih nadležnih službi, ličnu odgovornost pojedinaca, kao i ministarke prosvete u čijoj nadležnosti su učinjeni propusti, jer bezbednost dece i njihova edukacija treba da budu prvi zadatak koji se mora rešavati u periodu koji je pred nama, rekla je potpredsednica NPS, narodna poslanica i pukovnica policije u penziji Slavica Radovanović povodom jučerašnjih napada na nastavnike od strane roditelja.

„Svedoci smo da je u Srbiji nasilje u školi postalo učestalo i da je u pitanju ozbiljan problem koji može imati dugotrajne posledice po sve uključene i čitavo društvo. Vršnjačko nasilje, napadi učenika i roditelja na nastavnike su sve prisutniji i pokazuju tendenciju dominantnog, modeliranog i poželjnog oblika ponašanja“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, nasilje ne samo da ugrožava bezbednost učenika već i kvalitet obrazovanja, a razumevanje uzroka i posledica nasilja u školi ključno je za njegovo sprečavanje i suzbijanje.

„Uzroci nasilja u školama su kompleksni i često se prepliću. Učenici koji se osećaju zapostavljeno ili nevidljivo u školskom okruženju mogu tražiti pažnju na negativne načine, uključujući nasilno ponašanje. Kada škola ne pruža otvorenu komunikaciju i podršku za rešavanje konflikata, oni mogu eskalirati u nasilje“, dodala je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare