Kosovska Mitrovica Foto:TANJUG/ DOPISNIK KIM

Predsednik stranke Srpska demokratija Aleksandar Arsenijević i njegov potpredsednik Ivan Orlović, koji su jutros uhapšeni, pušteni su popodne na slobodu, a policija ih tereti za narušavanje javnog reda i mira tokom posete kosovskog premijera Aljbina Kurtija Mitrovici, zbog čega će im biti izrečena novčana kazna, prenosi Kossev.

Hapšenje čelnika Srpske demokratije pratio je, kako piše Kossev, protest ispred policijske stanice u severnom delu Kosovske Mitrovice, a oni su pušteni par sati nakon što su privedeni na mitrovičkom šetalištu, navodi Kossev.

Kosovski premijer Aljbin Kurti posetio je danas sever Kosova. Nakon što je u Lešku položio kamen temeljac za izgradnju podstanice Kosovske policije, on je obišao i Severnu Mitrovicu. Međutim, njegova poseta je, za širu javnost na trenutak otišla u drugi plan.

Dok je Kurti obilazio novootvoren lokal brze hrane na kraju mitrovičkog šetališta, lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević uhapšen je sto metara dalje zbog protesta.

Nešto kasnije je u neposrednoj blizini uhapšen i potpredsednik ove stranke Ivan Orlović.

Iz Kosovske policije su odmah potvrdili da se i jedan i drugi terete za narušavanje javnog reda i mira tokom posete prištinskih zvaničnika, te da će im biti izrečena novčana.

Tokom privođenja negodovali su građani, kako oni koji su se na ulicama našli, tako i stanari obližnjih zgrada. Cela Mitrovica je bila pod prisustvom jakih snaga Specijalne jedinice Kosovske policije.

Ubrzo nakon privođenja ovih političara, manja grupa – politički saborci, građani i civilni aktivisti, okupila se ispred policijske stanice u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde su čekali njihovo puštanje.

Za to vreme iskazali su svoj protest duvanjem u pištaljku, kako zbog njihovog hapšenja, tako i sinoćnog privođenja mladića, takođe u Severnoj Mitrovici zbog, prema navodima policije, vređanja i napada na dvojicu policajaca.

Arsenijević i Orlović su, međutim, u međuvremenu vozilom Kosovske policije sa južne strane prebačeni do stanice u Severnoj Mitrovici, a nakon što im je izrečena kazne za narušavanje javnog reda i mira.

Podsetivši na hapšenje mladića, Arsenijević je ovaj slučaj, ali i njihovo privođenje, definisao kao „sprovođenje policijske represije“.

Nakon što je mladićima određeno 48-časovno zadržavanje, kazao je da se odluka o tome da li će im biti određen i pritvor, uslediti sutra.

„Ne možemo da utičemo na tu odluku, ali smo izrazili jasan protest“, kazao je.

U vreme obraćanja Arsenijevića ispred policijske stanice bilo je parkirano blindirano vozilo specijalnih jednica Kosovske policije, nakon čega je on pozvao građane da se povuku.

„Možda će da intervenišu protiv nas i iz tog razloga, ja bih zbog bezbednosnih razloga, da se povučemo i onda sutra da nastavimo, kako ne bi doveli nikoga u opasnost, jer ovde više nema pravila, nema zakona, nema reda“, poručio je Arsenijević.

Kaže da će sutra u dogovoru sa porodicama da odluče o daljim koracima, odnosno šta će konkretno da rade.

„Apelujemo javno da se mladići puste i da se u redovnoj proceduri postupak nastavi… Tihim otporom i pasivnom građanskom neposlušnoću da idemo dalje“, rekao je Arsenijević.

Sa druge strane, govoreći o kaznama koje su izrečene njemu i Orloviću, kazao je:

„One padaju na sud u vodu jer jednostavno, izazivanje buke, imamo pravo do 22 časa. Neka se policija poduči poslu, a njihovu brutalnost ste videli i sami“, zaključio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar