Bratislav Gašić, Marko Đurić, Tanja Miščević Foto:FoNet/Milica Vučković

Ako je suditi prema trenutno dostupnim podacima na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, novajlije u Vladi Srbije, kojih je ukupno osam, žive skromno. Uglavnom nemaju imovinu, a i ako je imaju reč je o malom broju kvadrata. Automobile, osim nove ministarke za brigu o porodici Milice Đurđević Stamenkovski, nema niko. S druge strane, dva povratnika u Nemanjinoj 11, bliska Moskvi, Aleksandar Vulin i Nenad Popović žive raskošnije.

Novoizabrani ministri u Vladi Srbije još nisu dostavili Agenciji za sprečavanje korupcije aktuelne podatke o imovinskom stanju, te smo analizirali one koji su dostavljeni u periodu između 2022. i 2023. godine.

Troje ministara “nema krov nad glavom”

Najveće iznenađenje svakako je sadašnji šef diplomatije, a doskorašnji ambasador Srbije u Vašingtonu, Marko Đurić. On nema ni nepokretnu ni pokretnu imovinu. Jedino što poseduje jeste depozit u banci. Poslednja primanja, dok je bio ambasador, iznosila su 5.860 dolara, a tom prilikom imao je pravo na korišćenje stana od 300 kvadrata u Vašingtonu. Ministarska primanja daleko su niža.

Marko Đurić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Još jedan novajlija bez imovine je ministar za rad, zapošljavanje i boračka prava Nemanja Starović. On je do izbora na tu poziciju obavljao funkciju državnog sekretara u Ministarstvu odbrane za koju je primao platu od 120.000 dinara. Pored te novčane naknade Starović prima još jednu, od 90.000 od firme “Milan Blagojević – Namenska”, za koju tačno poziciju nije poznato.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIC/

Praznu imovinsku kartu ima i nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević. Ona u svom vlasništvu nema apsolutno ništa, a do sada je imala primanja kao narodna poslanica koja su iznosila 95.200 dinara.

Foto: Printscreen/Tv Pink

Prijavljenu Imovinu, ali ne veliku, ima doskorašnja opozicionarka, a sada ministarka za brigu o porodici Milica Đurđević Stamenkovski. Ona na svoje ime ima stan od 66 kvadrata, ali i auto marke Mercedes.

Milici Đurđević Stamenkovski Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Tu je još jedna bivša opoziciona političarka koja je postala deo nove Vlade, Tatjana Macura. Od imovine ima samo stan od 54 kvadratna metra, a kao preduzetnica na svoje ime ima firmu “Libertad”.

Foto: Nova

Ministarka privrede Adrijana Mesarović u svom vlasništvu ima nešto skromniji stan, od 44 kvadrata. Pored toga ima depozit u banci. Kao članica veća Novog Sada zarađivala je 152.037 dinara, ali i skoro 90.000 za poziciju predsednice Upravnog odbora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Adrijana Mesarović Foto:Grad Novi Sad

Imovina ministra za informisanje Dejana Ristića broji tek 33 kvadrata, praktično garsonjera. Kao direktor Muzeja žrtava genocida zarađuje mesečno 114.690 dinara, dok je kao narodni poslanik imao primanja od 46.000 dinara.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Na posletku, tu je i prvi operativac naprednjaka i novi ministar za javna ulaganja Darko Glišić. On u svom vlasništvu ima stan od 69 kvadratnih metara. Do sada je, godinama unazad, obavljao funkciju predsednika opštine Ub, za koju je primao nadoknadu od skoro 93.000 dinara.

Darko Glišić Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Povratnici u Vladi

Među novim ministrima nalaze se i tri “povratnika”. To su potpredsednik Vlade bez resora Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar bez portfelja Nenad Popović. Ukoliko se porede njihove imovinske karte može se reći da je Popović bez premca.

PROČITAJTE JOŠ:

Novi / stari ministar zdravlja Zlatibor Lončar suvlasnik je stana od 75 kvadrata, a mesečna primanja su mu skroma, ispod republičkog proseka. On kao hirurg u Kliničkom centru Srbije zarađuje 88.000 dinara.

Zlatibor Lončar Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Potpredsednik Vlade, čovek bez resora, Aleksandar Vulin suvlasnik je stana od 102 kvadrata i garažnog mesta od 12 kvadrata. Iako ima gde da parkira on, prema imovinskoj karti, nema šta. Ali ima depozit u banci.

Aleksandar Vulin Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Na kraju tu je i novi stari ministar bez portfelja, Nenad Popović koji, kao i Vulin, važi za ruskog čoveka. A da mu je Moskva pri srcu govori i to što baš tu Popović ima sedam firmi. Vlasnik je i 12 firmi, od kojih je većina na Kipru.

Kada je reč i nepokretnostima, Popović u svom vlasništvu ima dve parcele od po 20 i 27 ari, zatim zemljište od četiri hektara, i jedno skromnije od 41 ara. Suvlasnik je stana od 328 kvadrata, ali i još tri od po 92, 97 i 160 kvadratna metra, kao i šest garažnih mesta koje broje ukupno 75 kvadrata.

Nenad Popović Foto: Milan Maricic/ATAImages

Popović poseduje i jedan motor, ski sanke, čamac i pristan. Takođe, ima i ušteđevinu u banci.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare