Danica Popović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Bilo bi divno da na izborima pobedi makar jedan deo opozicije i da na ovu vlast počne da se pravi pritisak, da bi građani znali na šta liče javne finansije, izjavila je profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović, koja se ipak nada pobedi Zdravka Ponoša i Vladete Jankovića, kao i da će stvari izgledati bolje.

Osvrćući se na ekonomsku neizvesnost u zemlji posle ruske invazije na Ukrajinu, ona je u serijalu Kvaka 23 za FoNet ocenila da je vlast prilično dobro pripremljena dočekala ovu krizu, ali „da joj je situacija veoma loša“.

„Ono kako su oni postupili u ovim prvim koracima, kad već sedimo na dve stolice, jeste da pokušamo da silazimo pomalo s jedne, pa da se vraćamo, dakle da radimo prilično mudro“, protumačila je Popović.

Istovremeno, kako je objasnila, da ne uvodimo Rusima sankcije, jer od njih zavisi stolica Kosova u Ujedinjenim nacijama i „ne možemo da se ponašamo kao da nam to nije sudbinski važna stvar koju očekujemo od Rusije“.

„S druge strane, Amerika i Evropska unija prete sankcijama i Aleksandar Vučić tu popušta“, konstatovala je Popović i podsetila da se nama često daju neki ustupci i zato što je on poslušan.

U takvoj situaciji, predočila je, mi sada moramo da idemo polako kao po jajima, jer jedino što možemo da dobijemo su šamari, i s jedne i s druge strane.

Upitana o najavljenoj zabrani uvoza nafte iz Rusije, pošto je NIS u većinskom ruskom vlasništvu, Popović je odgovorila da Srbija to može da reši kao sa Sberbankom, što može da se „uradi za jedan sekund“.

Prema njenim rečima, pametnije bi, međutim bilo da neko treći uvozi naftu i da se za „pet minuta“ napravi nova firma, čije bi poreklo, recimo, bilo azerbejdžansko, kinesko ili američko.

Popović smatra da čak ni za rusku stranu ne bi bilo sporno i ako bi NIS i druge ruske firme bile nacionalizovane, ali naglašava da „moramo da imamo u vidu da niko preko noći neće da prestane da radi sa Rusijom“.

Ne bi bilo pametno da razljutimo Rusiju

Na pitanje o energetskoj tranziciji i diversifikaciji izvora snabdevanja energentima, ona je uzvratila da Srbija sa tim nikada nije ni počela i napomenula da „SPS i Bajatović imaju taj kanal uticaja sa Rusijom“.

„Ovo je feudalizam koji ovde vlada. Ništa drugo“, ocenila je Popović, koja tvrdi da smo mi za Rusiju „pikavac u pepeljari koliko smo mali i nebitni u odnosu na njihove velike probleme“, tako da „oni o nama uopšte i ne misle“.

Ne bi, međutim, bilo pametno da ih razljutimo, jer male zemlje nemaju šansu da se lako odbrane. Ako budemo tihi i poslušni, moguće je da se nastave povoljni energetski aranžmani sa Rusijom, predvidela je Popović.

Upitana šta će se dogoditi ukoliko Srbija posle izbora bude suočena sa zahtevom Zapada da uvede sankcije Rusiji, ona je odgovorila da se sankcijama „onda mora pridružiti“.

„To je rešenje koje sve zemlje racionalne preduzimaju“, rekla je Popović i podsetila na slične zahteve koje smo imali u vreme Slobodana Miloševića, ali se odlučio da to ne prihvati, već da pokrene rat i „onda smo dobili bombardovanje“.

„Ako ostanu ovi koji će verovatno ostati, nadam se da će se promeniti u odnosu na taj period kad su vladali, pa su odlučili sa Miloševićem ono drugo. Nadam se da sada neće“, naglasila je ona.

U slučaju da Srbija odbije da se pridruži sankcijama, Popović je upozorila da bi Zapad odmah odgovorio prekidom finansijskih kontakata, što znači da nijedna kompanija odavde više ne bi mogla ništa da plati ili da dobije svoje pare nazad.

To je ravno katastrofi, rekla je ona i pomenula mogućnost da bi, u tom slučaju, EU mogla da nam vrati vizni režim.

„Mogu i da nam uvedu sve sankcije koje su uveli Rusiji. Ne znam ko bi od građana Srbije to ponovo prihvatio. Ja prva ne bih“, istakla je Popović.

Srbija održava devizni kurs zbog stranih investicija

Upitana o uticaju ukrajinske krize na strane investicije u Srbiji, ona je naglasila da Srbija održava svoj devizni kurs upravo zbog stranih investicija.

„Da nije tolikog priliva deviza iz inostranstva, kurs bi mnogo ranije već možda došao i do 130 dinara za evro“, uverena je Popović, koja misli da je cena za to činjenica da „dovodimo nekvalitetne strane investitore“.

Prema njenim rečima, plaćamo svako radno mesto koje oni otvaraju i pravimo od sebe koloniju, zemlju „neke primitivne robe i primitivnih usluga“.

Ono što će da se desi, ako EU reši da nas kazni ukoliko odbijemo da uvedemo sankcije, to će biti prva stvar – neće više biti stranih investicija, a kurs će biti sve veći dok ne poslušamo Zapad, procenila je Popović.

Na opasku da strani investitori dobijaju ozbiljne subvencije, za razliku od domaćih, ona je reagovala stavom da Vučić „nema sudstvo, nema zakone, nema ništa“ i da zato nijedan normalan investitor ne želi da dođe.

„Oni koji dolaze, svaki svoj problem rešavaju na kanabetu ili okrenu telefon, da bi dobili još koji dinar“, obrazložila je Popović i naglasila da u Srbiji mora da se menja sistem, jer „nijedan plivač neće da uđe u takav bazen dok se to ne očisti“.

Osvrćući se na inflaciju, ona je ocenila da je već prilično velika i da će još rasti, kao i cene hrane i energenata, što će „dotući“ siromašne.

„Sreća da imamo fleksibilni kurs, pa centralna banka može da interveniše i prodaje devize, ali onda devizne rezerve odlaze. Koliko će to moći da se izdrži, pa ne previše“, smatra Popović.

Ona, međutim, misli da smo daleko od nestašica, do kojih bi moglo da dođe jedino ako počne da se insistira na politici zamrzavanja cena.

Zamrzavanje cena moguće samo u diktatorskim režimima

Prema njenom viđenju, zamrzavanje cena je moguće jedino u diktatorskim režimima i onim režimima koji se oslobađaju demokratije.

„Čim imate zemlju koja skreće sa puta demokratije, kao što su Hrvatska, Mađarska ili Poljska, da ne pominjem Srbiju, onda je zamrzavanje cena moguće. Tako je radio i Putin“, podsetila je Popović.

Ukrajinska kriza će se sigurno odraziti i na BDP, što je konstatovao i MMF, jer se to vidi iz aviona, ukazala je ona i predvidela da će se Srbija sigurno zaduživati.

Kako je precizirala, to je moguće ili preko evropskih institucija i MMF ili preko kineskih kredita, „koje mi volimo, jer niko o njima ne može ništa da sazna“.

„Bilo bi divno da na izborima pobedi makar jedan deo opozicije, kako bi ova vlast bila izložena pritisku da građani znaju na šta liče javne finansije“, naglasila je Popović.

Upitana da li postoji veza između ishoda izbora i ekonomske i socijalne situacije u Srbiji bar do kraja ove godine, ona je odgovorila da ne bismo videli nikakav boljitak do kraja godine, sve i kada bi Sveti Petar sada došao na vlast.

„U slučaju promene na izborima, dobili bismo nadu i videli poteze u dobrom smeru, ali ne mnogo više od toga, dok bi neke konkretne rezultate mogli da očekujemo za godinu do dve“, objasnila je Popović, koja se nada pobedi Zdravka Ponoša i Vladete Jankovića i da će stvari izgledati bolje.

BONUS VIDEO: Danica Popović: Ako su cene nepodnošljive – menja se Vlada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar