Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE,EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, Filip Krainčanić/Nova.rs

Kampanju Aleksandra Vučića za osnivanje Pokreta za državu, koju sutra počinje u Pčinjskom okrugu, Zdravko Ponoš, predsednik pokreta SRCE, opisao je kao „preoblačenje i spiranje odgovornosti" od svega lošeg što je do sada uradio.

„Ovo što sad Vučić pokušava da uradi, on samo menja šinjel, zato što je ovaj iskaljao i izblatnjavio. On hoće da promeni samo formu. Mora da spere odgovornost za sve što je do sada loše urađeno, a ovo sa Kosovom je samo jedna od tih loših stvari. Mnoge druge loše stvari su urađene, to mora da se spere i on će to pokušati promenom naziva forme“, rekao je večeras u Kragujevcu Zdravko Ponoš, na tribini „Martovska raskršća“ u organizaciji portala Glas Šumadije.

Ponoš  je istakao i da će u toj „novoj formi“, verovatno uslediti hapšenja nekih ljudi iz vlasti.

„To će biti pokušaj vraćanja na onu jednačinu s kojom je došao na vlast, kada je hapsio Miškovića. Sad će verovatno da uhapsi nekog svog i na tome će da gradi strategiju za nove izbore. Druga stvar koju će pokušati da uradi, postaće veći Evropljanin od stvarnih proevropskih snaga u Srbiji. To će mu biti omogućeno, zato što će on sad biti ‘čovek mira i stabilnosti’, kao što je Milošević bio posle Dejtona“, rekao je Ponoš.

Na tribini „Martovska raskršća“, na kojoj je između ostalog jedna od tema bila i implementacija Sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, Ponoš  je izneo stav da je Sporazum „realno završena stvar“ i da on nema veze sa, kako je rekao, formalnim priznanjem Kosova od strane Srbije.

„To priznanje, u stvari nikome ne treba. Ono što zapadu treba, to je prećutna saglasnost Srbije, odnosno mogućnost da pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, sada mogu da protumače da Srbija neće da se mršti na to ako ga priznjaju.  Cilj je da Kosovo uđe u NATO, znaju da u Ujedinjene nacije ne može i to je ono što njima rešava bezbednosnu arhitekturu u regionu“, smatra Ponoš.

Prema njegovim rečima, Aleksandar Vučić će zbog toga „biti miljenik zapada“, jer im je potreban kao garant realizacije Sporazuma, te ga, kako je podvukao, „neće pritiskati da omogući demokratski razvoj u Srbiji“.

„Srbija od toga ne dobija ništa, građani Srbije ne dobijaju ništa, ni Srbi ni Albanci na Kosovu ne dobijaju ništa. Ta, nazovi država Kosovo dobija nešto, ali zapravo, najviše dobija onaj, ko kreira novu međunarodnu arhitekturu“, zaključio je Zdravko Ponoš na tribini u Kragujevcu.

***

BONUS VIDEO: Vučić od naprednjaka zatražio podršku za stvaranje nove političke opcije


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare