Foto: Arhiva Nova.rs; promo logo

Samo dva dana bila su dovoljna da se poremeti raspoloženje u režimskim medijima. Gostovanja predsedničkog kandidata Zdravka Ponoša na TV Prva, lidera SDS Borisa Tadića na Pinku, kao i učešće predsednika pokreta “Oslobođenje” Mlađana Đorđevića na TV K1 pokazala su da bi slika realnosti koju kreira vladajuća stranka bila značajno drugačija da su oni koji ne misle kao prosečan član SNS bili zastupljeniji.

Praktično deset godina je prošlo od dolaska Srpske napredne stranke i njenog lidera, Aleksandra Vučića na ključne pozicije u državi. Jedan od najvažnijih elemenata vlasti SNS u protekloj deceniji bili su poslušni i ponizni mediji – oni koji ne pitaju mnogo, već “ulepšavaju” stvarnost i rade u interesu partije i glavnog šefa.

Pročitajte još...

O tome koliko bi slika stvarnosti u kojoj žive građani osuđeni na praćenje režimskih medija bila drugačija najpre je svojim gostavanjem u jutarnjem programu televizije Prva pokazao predsednički kandidat “Ujedinjene Srbije” Zdravko Ponoš.

Mada je voditeljka Marije Savić Stamenić bila “naoštrena” da mu postavi sva moguća pitanja na koja bi mogao da se “oklizne”, nastupajući prema njemu u potpunosti durgačije u odnosu na neka izdanja kad je u studiju naspram nje bio Aleksandar Vučić, Ponoš ju je u nekoliko navrata uhvatio nepremnu.

Tako je na početku gostovanja Stamenić istakla da je Ponoš odbijao poziv za gostovanje, što je njen gost obrazložio ranijim obaveza i konstatacijom da ga nije pozivala pre mesec dana.

“Niste bili na važnim funkcijama, iskreno da vam kažem. Niste bili visoko kotiranu u opoziciji”, odgovorila je ona, verovatno zaboravljajući da je Ponoš donedavno bio potpredsednik Narodne stranke.

Međutim, najzanimljiviji detalj dogodio kod priče o gubitku podrške Izraela Srbiji.

Zdravko Ponoš: Izgubili smo podršku Izraela, malo li je? Nismo izgubili podršku nekog od odlazećih ministara, već Izraela, zato što se neko kockao.

Marija Savić Stamenić: Izrael je priznao davno, koliko ja znam…

Zdravko Ponoš: Pa, loše znate.

Tadić na Pinku protiv voditeljke, Brnabić i Dačića

Istog dana, u večernjim časovima, emitovana je emisija “Hit Tvit”, plagirana verzija Utiska nedelje, a među gostima se našao, na opšte iznenađenje i bivši predsednik Srbije i lider SDS-a Boris Tadić. Iako je naspram sebe imao kao protivnike u debati predsednika Skupštine Ivicu Dačića, premijerku Srbije Anu Brnabić, ali i voditeljku Vericu Bradić, koja je raspravu prekidala reklamama, Tadić je, čini se, uspešno okončao svoje gostovanje na Pinku.

U nekoliko navrata uhvatio je premijerku nespremnom, a sama Brnabić ponovo je pokazala da ima problem da artikuliše svoje misle u reči.

Prvi duel visokih državnih funkcionera iz SNS sa predstavnicima opozicije, između ostalog, obeležila je i izjava Brnabić da je “stub spoljne politike Srbije – Srbija”, ali i žustra rasprava o Kosovu, nakon optužbe Brnabić da je Tadić “žrtvovao nacionalne interese”.

Nakon što je bivši predsednik Srbije pokušao da govori o ovoj temi, Brnabić je tvrdila da to ipak nije tema, a u tome joj pomagala i voditeljka Bradić.

Kasnije, u intervujuu za dnevni list “Nova” Tadić je objasnio i kako vidi svoje učešće u debati na Pinku.

“U situaciji “tri na jedan” sam pokušao u tih nekoliko sati da razbijem decenijske laži, što je prilično teško. Ali moramo koristiti svaki prostor i boriti se do kraja pre svega spram cilja koji je ispred nas, a ne spram okolnosti u kojima smo prinuđeni da se za taj cilj borimo. Okolnosti u Srbiji su takve da nemamo pravo na bilo kakav izgovor za odustajanje od borbe na svim frontovima”, naveo je on.

Jovana Joksimović i nezgodna priča o kupovini Tanjuga

Tokom gostovanja u jutarnjem programu televizije K1, lider pokreta Oslobođenja Mlađan Đorđević ušao je u raspravu sa voditeljkom Jovanom Joksimović. Nakon što mu ona nije dozvolila da „loše“ govori o Aleksandru Vučiću, Đorđević je podsetio na kupovinu Tanjuga.

U trenutku kada je Đorđević počeo da govori loše o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Jovana Joksimović mu je rekla da to ne može da radi jer on nije tu. Usledila je reakcija Đorđevića.

Đorđević: Pa nije on čovek koji nije ovde, on je čovek koji je u frižideru, čaši, svuda oko nas…

Na kostataciju voditeljke Jovane Joksimović da kod nje nije, Đorđević je odgovorio:

Đorđević: Kako nije kod vas? Nije u ovoj televiziji kod vas. Pa znate li vi šta je ova televizija i čija je ovo televizija? I nije ovo isto. Hoćete to da mi kažete? Tanjug ste tek tako kupili, dobili…

To hoćete da mi kažete? Pa šta mislite, da se ja zakopčavam na leđa?

Joksimović: Hoću da vam kažem da treba da vas je sramota.

Đorđević: Pa vas treba da bude sramota.

Joksimović: Mene, zašto?

Đorđević: Zato što ste u nekom sistemu koji uništava ovu zemlju. I dičite se time.

Joksimović: Sad ću da vas izbacim napolje.

Đorđević: Pa ne možete vi mene da izbacite.

Joksimović: Pa mogu, reklame i napolje. Odmah izlećete napolje.

Đorđević: Šta hoćete da branite ovog izdajnika, i tako to…

Joksimović: Sram vas bilo.

Đorđević: Ja imam pravo da kažem šta hoću. Ograničavate meni da govorim. Da se ja bavim Čankom. Šta je meni Čanak problem. Meni je Aleksandar Vučić problem.

Joksimović: Jeste dobili priliku da odgovarate na neku temu?

Đorđević: I šta vi sad mene uterujete da ja govorim šta mogu, a šta ne…

Joksimović: Ja vam kažem šta je tema. Da ste imalo pristojni znali biste da kad vas neko pozove na neku temu i razgovarate… Kažem vam da ne možete da pričate ni o kome da je izdajnik.

Đorđević: Ko ste vi da mi zabranite?

Joksimović: Šta sam ja? Urednik emisije. I vi meni pričate kako je kupljen Tanjug i kako se ne zakopčavate na leđa. Ma, sram vas bilo.

Đorđević: Ma sve će se to jednog dana otkriti, šta ste radili…

BONUS VIDEO Veljanovski o medijima u Srbiji: Vučić da izađe na TV duel

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare