Foto: Milan Ljutovac; citalac nova.rs; Amir Hamzagić/Nova.rs

Brojne nepravilnosti na biračkim mestima, dupli glasački spiskovi, takozvani bugarski vozovi, direktna kupovina glasova za 3.000 dinara i uznemiravanje građana - obeležili su ovaj izborni dan. Birališta su otvorena od 7.00 časova, a građani su do sada prijavili na desetine nepravilnosti širom Srbije. Ovo su samo neke od njih.

3.000 dinara za glas u Batajnici

Milan Ljutovac, odbornik koalicije “Moramo” u beogradskoj skupštini i predsednik pokreta „Izbor za našu opštinu – Batajnica“ usnimio je danas kupovinu glasova u Batajnici, a potom snimak objavio na svojim društvenim mrežama.

Na snimku se vidi kako Ljutovac najpre dolazi na jednu lokaciju svojim automobilom i raspituje se gde može da se javi za glasanje. Potom ga upućuju na drugo mesto.

„Dobar dan, srećan rad! Milan Bojović me poslao, jel kod vas? Kaže za glas, da kod vas mogu da se javim“, čuje se kako autor snimka pita okupljene građane, a potom diskutuju o iznosu koji je dogovoren za glasanje.

Ljutovac je potom pozvao policiju.

Dupli birački spiskovi

U Kragujevcu, Veterniku, Petrovaradinu, Braničevu, Vračaru, u blizini biračkih mesta, primećene su osobe koje nose duple biračke spiskove. Tako je jedna građanka u Kragujevcu usnimila grupu ljudi koja je, videvši da ih snima, pokušala da pokrije lice papirima i pobegne.

Identična situacija dogodila se recimo u Braničevu, gde su na dva biračka mesta vođeni dupli siskovi.

„Ispred biračkih mesta 45 i 46 „Radna Mala“, koja su spojena, bio je parkiran automobil u kome su bila tri muškarca koji su imali biračke spiskove i nekog ko ih je snabdevao nekim papirima. Kada sam izašla sa tog biračkog mesta izašao je i neko iz biračkog odbora, pokazao rukom na nas i oni su se udaljili sa biračkog mesta“, ispričala je za E-Braničevo Dragana Spasojević, domaći posmatrač ispred „Pravac Evropa“, sa legitimacijom RIK-a.

Pozivi i nenajavljena poseta aktivista

Veći broj čitalaca i korisnika društvenih mreža prijavio nam je da su im danas stizali pozivi sa nepoznatih brojeva telefona, prilikom čega su ih osobe koje su se predstavljale kao aktivisti SNS pitali da li su glasali i, ukoliko nisu, da li će svoj glas pokloniti Srpskoj naprednoj stranci.

„Danas u 12:36 pozvalo me je lice koje se predstavilo kao Miloš ispred SNS-a i raspitivao se da li sam bio da glasam i da li bi, ako nisam, dao podršku Aleksandru Vučiću? Rekao sam mu: Odakle vam moj broj i kako znate moje ime i prezime, na šta sam dobio odgovor: Iz Vipa (misleći verovatno na A1 provajdera). Na to sam rekao: Samo sekundu, da uključim snimanje razgovora, a dotični je prekinuo vezu. Po mom mišljenju ovo je ozbiljno zastrašivanje jer ja sad ne znam po kakvim sve evidencijama mene vodi vlast“, naveo je ovaj građanin.

Takođe, jedna sugrađanka izbacila je iz stambene zgrade u kojoj živi dva nepoznata muškarca koji su, sa papirima u rukama, zvonili na vrata njenih komšija kako bi ih pitali da li su izašli na izbore.

Kombiji i mini-busevi ispred biračkih mesta

Glasači su danas, na biralištima širom Srbije, primetili kombije i mini-buseve kako dovoze glasače do biračkih mesta. Reč je mahom o vozilima koja su imala registracione oznake drugih gradova, zbog čega se veruje da je reč o glasačima koji su dovedeni da glasaju na biračka mesta kojima inače ne pripadaju. Takav je bio slučaj i u Sremčici, gde nam je jedna čitateljka poslala fotografiju žutog vozila i nekolicine putnika kako stoje ispred njega, uz komentar da glasači pristižu u turama.

Foto:Čitalan Nova.rs

Identičan slučaj usnimljen je u Ulici vojvode Šupljikca na Zvezdari, gde je iz jednog kombija sa registracionim oznakama iz Nove Varoši dovedeno desetak osoba.

Brojanje glasača

Na više biračkih mesta širom Srbije primećene su osobe koje, po svemu sudeći, broje glasače koji su došli na glasanje.

Tako je u Nišu, ispred biračkog mesta broj 16, OŠ „Car Konstantin“, celo prepodne stoji crni „mercedes“ sa dva starija muškarca koji imaju spiskove, konstantno su na telefonu i koliko sam mogao da primetim, broje ljude koji ulaze i izlaze, javlja nam čitalac iz Niša.

„Takođe, primetio sam minimum sedam, osam automobila sa albanskim tablicama po gradu, sto je inače do danas bila retkost“, navodi ovaj Nišlija.

Pokojnici kao glasači

I ove godine na biračkim spiskovima primećene su osobe koje su preminule, a jedan takav slučaj prijavila nam je čitateljka iz Zemuna. Kako je navela, ovu nepravilnost je primetila na glasačkom mestu u gimnaziji u Zemunu. Iako nije stigao glasački listić, u spisku se našlo ime njenog brata, koji je preminuo još 2005 godine.

„Na prošlim izborima ga nije bilo u spisku. Bratova supruga je stavila primedbu kontrolorima i pitala kako je to moguće. Na njen zahtev, sačinjena je primedba koju je potpisala. Ipak, da li je time greška ispravljena ili će se on ipak evidentirati kao neko ko je glasao. Ovo zbog toga što ona nije dobila kopiju toga što je potpisala“, navela je čitateljka.

Više informacija o izbornim nepravilnostima možete saznati u našem posebnom blogu.

Više o izborima čitajte u blogu.

Bonus video: Kol centar SNS radi punom parom na izborni dan: Zaposleni beže od kamera i odbijaju da odgovore na pitanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar