Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/bs

Ministarstvo unutrašnjih poslova prošle godine izdvojilo je najviše sredstava na službena putovanja, dok je najmanje potrošilo za istu svrhu Ministarstvo za brigu o selu, sudeći prema podacima ministarstava koja su odgovorila na zahteve portala N1.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u 2022. godini na službena putovanja potrošilo više od 150 miliona dinara, što je više od 1,2 miliona evra.

MUP je jedno od najvećih ministarstava sa više od 40.000 zaposlenih. Kako je za portal N1 rekao Milan Dumanović iz Nezavisnog sindikata policije (NSP), tačan broj zaposlenih se ne zna i on varira između 44 i 46 hiljada.

U taj broj spadaju zaposleni u samom kabinetu ministra, uniformisana lica, ali i svi oni koji obavljaju upravne i razne druge poslove u MUP-u.

Svi oni su u prethodnoj godini za službena putovanja potrošili 150 miliona 251 hiljadu 685 dinara, što je više od 1,2 miliona evra, podaci su koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo portalu N1.

U troškove službenih putovanja spadaju troškovi transporta, smeštaja i dnevnica.

Dumanović iz NSP objašnjava da ta stavka podrazumeva i troškove nastale upućivanjem pripadnika jedne policijske uprave na dužnost u drugu. Na primer, kao službeno putovanje se računa i kada pripadnici Žandarmerije iz Kraljeva budu poslati u Beograd na obezbeđivanje nekog skupa.

Iako je 1,2 miliona evra mnogo, to je značajnije manje u odnosu na prethodnu 2021. godinu kada je, prema izveštaju Državne revozorske institucije (DRI), isto ministarstvo potrošilo 2,8 miliona dinara. Ovaj iznos bio je u okviru planiranih, odnosno za 20.000 dinara manji.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, rekorder u 2021. godini bilo je Ministarstvo odbrane, koje je na službena putovanja potrošilo čak 1,5 milijardu dinara. Ministarstvo na čijem čelu je sada Miloš Vučević nije odgovorilo na pitanja N1 o troškovima.

Tri puta manje od MUP-a, a daleko više od ostalih, potrošilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Kako su naveli u odgovoru za portal N1, u 2022. godini je na službena putovanja u okviru redovnog funkcionisanja potrošeno nešto više od 48 miliona dinara (oko 410 hiljada evra), dok je za sprovođenje izbora potrošeno 2,9 miliona dinara (nešto manje od 25.000 evra).

Grafik/N1

Više od 10 miliona dinara na službena putovanja su potrošili još Ministarstvo zdravlja (15,3 miliona), Ministarstvo pravde (12,2 miliona) i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine (oko 10,5 miliona).

Najštedljivije ministarstvo, kada su u pitanju bila službena putovanja, prošle godine je bilo Ministarstvo za brigu o selu, kojim od 2020. godine rukovodi Milan Krkobabić iz PUPS-a.

Prema podacima dostavljenim N1, ovo ministarstvo u protekloj godini nije imalo troškove službenih putovanja, izuzev dnevnica za službena putovanja u zemlji u ukupnom iznosu od 14.550 dinara.

Manje od milion dinara na službena putovanja potrošili su još Ministarstvo turizma i omladine (156,7 hiljada), Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija (430,1 hiljada) i Ministarstvo za javna ulaganja (960 hiljada).

Aktuelni saziv Vlade Srbije broji 25 ministarstava i 28 ministara, od kojih su trojica bez portfelja. Portal N1 je ista pitanja o troškovima poslao na adrese svih ministarstava.

Do objavljivanja ovog teksta, na postavljena pitanja nije odgovorilo 10 ministarstava: Ministarstvo odbrane, Ministarstvo finansija, Ministarstvo kulture, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo sporta, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, prenosi N1.

****

BONUS VIDEO: „Gašić mora da ide, RTS da se otvori“: Ćuta pozvao na ujedinjenje opozicije u Sveopšti narodni pokret za život

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare