Plakati sa likom Slobodan Miloševića i natpisom Kosovo je Srbija
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na nekoliko lokacija u Beogradu danas su osvanuli plakati sa likom nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića ispod kojeg piše Kosovo je Srbija. Kao autor tih plakata potpisan je pokret "Naši", poznati po tome što neretko targetiraju medije i novinare.

Jedna od lokacijama na kojima je osvanuo lik Miloševića je Brankov most, te ukoliko ste se danas uputili u smeru od Starog grada ka Novom Beogradu verovatno ste  ugledali neki od plakata.

Plakati sa likom Slobodan Miloševića i natpisom Kosovo je Srbija
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ni bandere nisu ostale „pošteđene“.

Plakati sa likom Slobodan Miloševića i natpisom Kosovo je Srbija
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Još jedna od lokacija koje su oblepljene istim plakatima jeste Vračar.

Simbolično ili ne, plakati su izlepljeni dan pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, gde će uzeti učešće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog čega ispod lika Miloševića stoji natpis Kosovo je Srbija nije poznato. Međutim, poznato je da je upravo za vreme i zbog njegove vlasti došlo do povlačenja srpske vojske i policije sa teritorije Kosova i Metohije što nakon Kumanovskog sporazuma koji je potpisan 1999. godine kao sporazum kojim je okončano NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

Pokret „Naši“ ponovo autor

Kao autor ovih plakata potpisan je pokret „Naši“, na čijem čelu je veroučitelj Ivan Ivanović.

Za skoro dve decenije postojanje „Naši“ su uspeli i da se protive održavanju gej parade, prekidaju tribinu Peščanika, organizuju tribinu Kristijana Golubovića, napadaju za izdaju Tadića i Vučića, da naprave listu od „30 srbomrzaca“, sarađuju sa Mišom Vacićem, Veljom Ilićem, Mlađanom Đorđevićem, pa i Srpskom naprednom strankom.

Njihova „uža specijalnost“ jesu plakati, kojima neretko targetiraju opozicione aktere i medije.

Leci na kojima se deo srpskih opozicionara kao i redakcije Danasa, Nove i N1 označavaju kao “Peta kolona” ubacivani su više puta u dvorišta tih redakcija, ali i pojedinih stranke.

Ranije su se s plakata napadali i Saša Janković, Zoran Đinđić, podržavali su Milorada Dodika, a u poslednje vreme su pak na meti lanac marketa „IDEA“, opozicionari, a širom Srbije su se našli i bilbordi i plakati sa natpisom „Šumadinac pali topa“ i likom predsednika „Naših“.

Nije poznato kako ovaj pokret finansira svoje aktivnosti, štampanje plakata, zakup bilborda…

Ustavni sud odbio zabranu „Naši“

„Naši“ su pravili i spisak „sbomrzaca“ na kome su se našli i Mirjana Karanović, Veran Matić, Nikola Đuričko, Latinka Perović, Miša Brkić, Jelena Karleuša, Nenad Lj. Stefanović, Branko Radun…

Zbog ovoga je Ivanović privođen 2014, a protiv njega je sve do 2017. vođen krivični postupak koji se završio oslobađajućom presudom.

Ustavni sud je 2012. odbio predlog za zabranu rada ovog udruženja građana, kao i „Srpskog narodnog pokreta 1389“ iz Beograda. Time se Naši nisu našli u društvu „Nacionalnog stroja“ i „Otačastvenog pokreta Obraz“.

Obraz to nije sprečilo da svoje delovanje nastavi, samo pod drugim nazivom, pa su se tako Naši i Obraz „zbratimili“ sa Šešeljevim radikalima za izbore 2014. godine. I ostali ispod cenzusa.

Priču o mogućoj zabrani Ivanovićevog udruženja ponovo je pokrenuo, godinu dana nakon odluke Ustavnog suda, tadašnji član Predsedništva SNS Vladimir Cvijan, nakon što su aktivisti „Naših“ zapalili zastavu AP Vojvodine ispred prostorija Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu, nazvavši zastavu „Čankovom krpom“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare