Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs; SRDJAN SULEJMANOVIC / AFP / Profimedia

Veliki Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske planiran je za 5. i 6. maj to je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iako nije poznato mnogo detalja, najavljeno je da će na ovom skupu biti donete važne odluke o opstanku srpskog naroda na njihovim ognjištima. A ovakva najava, prema mišljenju sagovornika novina "Nova" neodoljivo podseća na devedesete i vreme Slobodana Mioševića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i patrijarh Porfije zaključili su da 5. i 6. maja treba organizovati u Beogradu i drugim delovima Srbije veliki Vaskršnji sabor Republike Srbije i Republike Srpske.

Za sada je poznato da će na saboru biti donete važne odluke o opsanku srpskog naroda na njihovim ognjištima, ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika, ćiriličnog pisma i zajedničke kulturne baštine.

Ali ništa više od toga.

Mnoge je ova odluka iznenadila, neke podsetila na prethodna vremena. Među njima je i novinar Boško Jakšić koji kaže za portal Nova.rs da ga najava o saboru podseća na Miloševićevo vreme.

“Kada je Milošević tražeći što širu bazu za svoje političke projekte uključio crkvu u politički život. Sada to može da se tumači i na drugi način, da Vučić gubi široku podršku, da SNS nije ono što je bila i da mu je sada potrebno da se osloni na vernike. Da svojim biračima pridoda i njih, te tako stvori jednu širu bazu koja je u sklopu ove njegove ideje o pokretu. To je jedno opasno poigravanje sa verskim osećanjima ljudi i zloupotreba vernika, njihova čista politizacija i stavljanje u jedan širi kontekst nacionalnog pokreta. Kada se u njega uključi i Milorad Dodik to dobija sve atribute srpskog sveta”, rekao je Jakšić za naš portal.

Foto: Nova

S druge strane, postoje i skeptici koji ne veruju u najave.

“Ako se dobro sećam bilo je i ranijih godina najava nekih sabora ili tome slično. Međutim, oni se nisu održali ili su bili perifernog značaja. Ne vidim da to može nešto značiti ni u sadašnjem momentu. Koliko znam, nije ni ustavna ni zakonska ni politička kategorija, to je nešto iz arsenala van svega toga, arsenala srpskog sveta, a to danas Srbiji nije potrebno. Ona ima drugih važnijih puteva i zadataka”, kaže bivši diplomata Srećko Đukić.

Srećko Đukić Foto: Nova

Iako su mišljenja različita kada je reč o velikom Vaskršnjem saboru, nesumnjivo je da održanje takvog događaja može izazvati reakcije međunarodnih aktera.

“Budući da se radi o nekom okupljanju koje je van svih ustavnih i drugih dokumenata, to van Srbije i Republike Srpske može da se vidi kao pokušaj destabilizacije regiona Zapadnog Balkana. Verovatno će tako reagovati i Brisel i Vašington i drugi centri u svetu, jer mi nikako da učvrstimo našu evropsku perspektivu i uvek govorimo o nekim mesecima koji stoje pred nama kao iskušenja. Evo ti meseci čak i godine prođoše, a nije bilo nekih iskušenja. Jer, vi kada pričate o nekim iskušenjima govorite o nečemu što dolazi spolja“ kaže Đukić.

PROČITAJTE JOŠ:

Jakšić kaže da bi sabor mogao da pošalje dobru poruku Moskvi.

“Putin ima iste takve inicijative i ja se pitam da li ih je Vučić kopirao od njega, ali to su jako loši signali koji se šalju na zapad. I to je za jednu zemlju koja je kandidat za EU nedopustivo i samo ostaje pitanje koju ćemo cenu mi platiti u vremenu koje dolazi zbog ovakvih inicijativa“ objašnjava Jakšić.

Ali ne bi poslalo dobru poruku srpskom društvu.

“Vučić je i do sada do kolosalno doprineo podeli u društvu. Mislim da će i ovo sada, iako po formi izgleda kao sabornost suštinski doprneti produbljavanju svih podela” zaključuje Jakšić.

Interesantno je da su ovu odluku Vučić, Dodik i Porfirije doneli u vinariji Šapat, čiji je vlasnik Milenijum tim jedna od omiljenih firmi vlasti u Srbiji.

Vinarija Šapat – mesto susreta

Na istu lokaciji pre dve i po godine predsednik Vučić odveo je i predsednika Mađarske Viktora Orbana.

A suvlasnik Milenijum tima Ivan Bošnjak sastao se na istom mestu sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom početkom godine.

Foto: Printscreen N1

Milenijum tim jedna od omiljenih firmi vlasti u Srbiji

Pored toga što je, po svemu sudeći, vinarija Milenijum tima jedno od omiljenih mesta susreta domaćih i stranih državnika, ova firma je jedna od omiljenih firmi vlasti u Srbiji.

Godinama je „Milenijum tim“ dobijao unosne poslove od države, a kruna svega odluka države da ugledni Institut Jaroslav Černi proda po početnoj ceni od 2,58 miliona evra Milenijum timu i konzorcijumu u kojem je sedam direktora tog instituta.

Da postoji određena veza između SNS i Milenijum tima potvrđuje i slučaj gde je suvlasnik firme, Ivan Bošnjak delio poklone sa logoom SNS starijim sugrađanima i to u prostojima SNS na Banjici.

Insajder je ranije otkrio da je Milenijum tim dobijao poslove bez tendera na izgradnji manjih distributivnih gasovoda, a angažovana je na projektu „Beograd na vodi“ od samog početka. Krajem 2018. godine dobili poslove gradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare