Protest Srbija protiv nasilja Beograd Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Građani koji danas budu učestvovali u protestu “Srbija protiv nasilja” šetaće od Narodne skupštine do policijske stanica u Bulevaru despota Stefana. Namera organizatora je da se na taj način pruži podrška inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću, koji su najzaslužniji za otkrivanje slučaja “Jovanjica”, a protiv kojih državni funkcioneri i prorežimski mediji godinama unazad vode hajku.

Demonstranti koji se večeras u 19 sati budu okupili ispred Skupštine Srbije, prvo Takovskom, a onda i Cvijićevom ulicom, doći će do policijske stanice u Bulevaru despota Stefana, nekadašnjoj Ulici 29. novembra. Opozicionari koji organizuju protest poručili su da će današnji skup biti održan u znak podrške inspektorima Milenkoviću i Mitiću, kao i svim časnim policajcima koji žele da se profesionalno bave svojim poslom.

Zoran Lutovac, lider DS, izjavio je da bi inspektori, koji su najzaslužniji za otkrivanje slučaja “Jovanjica”, trebalo da dobiju odlikovanja, a da ih umesto toga proganjaju.

“Ne smemo da dopustimo da ih proguta mrak. Kao što nismo to dozvolili u slučaju Aleksandra Obradovića, nećemo ni u njihovom slučaju. Pozivamo građane da se zajedno uputimo dole i podržimo ih“, rekao je nedavno Lutovac.

Marinika Tepić, potpredsednica SSP, podsetila je da će Mitić nastaviti svedočenje u slučaju “Jovanjica” 11. jula i poručila da on nema TV Hepi kao Predrag Koluvija, nema društvene mreže i da što god da kaže rizikuje da bude otpušten.

„On je rekao prošli put da tri godine živi za taj dan da kaže istinu. Važno je da ih podržimo. Mi se borimo da policija radi svoj posao. Ne idemo da kažemo nešto protiv policije. Mi imamo problem sa njenim političkim predstavnicima“, rekla je Tepić.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Kako je pisao nedeljnik Vreme, upravo je Dušan Mitić još 2018. prvi ukazao kolegama da je – prema njegovim operativnim saznanjima – Predrag Koluvija narkodiler. Posle hapšenja 2019. tabloidi i Koluvija najpre su optuživali Mitića da je pokušavao da natera vlasnika „Jovanjice“ da za sve optuži članove porodice predsednika Srbije.

Načelniku Slobodanu Milenkoviću je, prema saznanjima „Vremena“, čak predlagano da Mitića „pusti niz vodu“ kako bi se uništio predmet “Jovanjica“. Pošto je Milenković to odbio, obojica su postali žrtve hajke koja se godinama vodi protiv njih. Tri i po godine kasnije Mitić se ponovo našao u istoj prostoriji sa okrivljenima – u sudnici.

Podsećamo, proteste “Srbija protiv nasilja” organizuje deo opozicionih parlamentarnih stranaka – Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, stranka Zajedno, Zeleno levi front/Ne davimo Beograd.

Građani traže smenu ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, smenu rukovodstva RTS-a i svih članova REM-a, oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i Hepi, ukidanje rijalitija koji promovišu mržnju i nasilje, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše kodeks.

BONUS VIDEO Protest – veliki broj građana ispred TV Pink zvižducima počastio Željka Mitrovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare