Foto: Nova.rs

Rio Tinto kao jedna od tri teme na sastanku predstavnika opozicije sa američkim specijalnim izaslanikom Metjuom Palmerom, poruka je da se prekinu sve iluzije oko toga da ovaj projekat neće biti realizovan u Srbiji, smatraju sagovornici portala Nova.rs. Bez obzira na protivljenje građana i dela srpske opozicije, jer je interes ovakvih međunarodnih korporacija zapravo interes najmoćnijih država sveta…

Najava otvaranja rudnika za eksploataciju jadarita u okolini Loznice zabrinula je građane ovog dela Srbije, uzjogunila javnost i postala jedna od glavnih tema vlasti i opozicije. Svako na svoj način i iz drugačijeg ugla.

Sasvim neočekivano, ovo je bila tema i sastanka dela opozicije sa Metjuom Palmerom. Kako je pisala Nova.rs na ovom sastanku razgovaralo se o bojkotu izbora, rešavanju kosovskog pitanja i Rio Tintu?!

To je potvrdila potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koja je nakon sastanka sa Palmerom izjavila da mu je precizno i razložno ukazala na to da ovakav projekat Rio Tinta sa problematičnom tehnologijom i pogubnim posledicama po ljude ne može proći.

Marinika Tepić
Foto: Printscreen FoNet/video

“Objasnila sam da će neminovne sumporne kiše uništiti povrtare, inače simbole tog dela Srbije i, posledično, dovesti do iseljavanja hiljada ljudi“, rekla je Tepić za Nova.rs nakon sastanka i dodala da na ovakav plan sa Rio Tintom niko dobronameran ne može da pristane.

Kako dodatno saznaje Nova.rs razgovori o pomenutoj kompaniji bili su informativni, a postavljeno je pitanje zašto se opozicija ovome protivi, kada su pregovori sa Rio Tintom praktično započeti pre 15 godina.

I tu je stavljena tačka.

Interes pre principa i ideala

Sagovornici portala Nova.rs smatraju da je poruka jasna.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da ni malo nije iznenađen zašto se ova tema našla na stolu.

Đorđe Vukadinović Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

“Ja nisam previše iznenađen zbog toga, ali vidim da neki pripadnici opozicije jesu, pogotovu iz građanske i proevropske opcije. To pokazuje da dobar deo javnosti ima iluzije oko toga kako izgleda međunarodna politika, pa se previdi i gura pod tepih da su ispred principa i ideala, kad je reč o međunarodnoj politici stavljaju interesi. To ne treba da znači da se mora izaći u susret ovakvih zahtevima, ali ne treba da budemo iznenađeni. Strane diplomate su pre svega agenti i dileri interesa svojih ili sa sobom povezanih međunarodnih kompanija.”, kaže Vukadinović.

Kakvi su interesi američkog zvaničnika da brani interese kompanije koja nije u američkom vlasništvu, Vukadinović kaže:

“Čija je Rio Tinto firma je relativna stvar. Nije tu samo pitanje vlasništva, čiji je sve tu kapital umešan vrlo je zamršena stvar. Verovatno ima i američkog”.

Oslobodite se iluzija

Govoreći o tome šta je Palmer hteo da poruči pokretanjem ove teme, Vukadinović kaže da tu nema dileme .

“Poruka opoziciji je jasna, ako su dosad imali nekih iluzija u vezi Rio Tinta, da se tih iluzija oslobode. Prema mojim saznanjima bilo je i prethodnih meseci sličnih razgovora raznih ambasadora sa opozicijom i to baš za ovu firmu i ovaj posao. Ako sam ja saznao da je bilo takvih preporuka opoziciji, možete misliti pod kakvim je pritiskom vlast i zašto su onda predsednik Vučić i ministarka Mihajlović toliko angažovani u poslednje vreme u odbrani ovog projekta”, zaključuje Vukadinović.

Iza ovakvih korporacija stoje najmoćnije države

Da je reč o odbrani interesa velikih sila, smatra i ekonomski konsultant i kolumnista Nove ekonomije Bogdan Petrović.

“Ako je zaista Palmer pokrenuo temu Rio Tinta na ovim sastancima to govori vrlo jasno da iza velikih međunarodnih korporacija stoje najmoćnije države. A poruka opoziciji bi bila: To vam je glupo, kaže Petrović za Nova.rs.

Moguće je, smatra on, da je to bila dobronamerna poruka opoziciji da Rio Tinto jednostavno nije najvažnija tema kojom treba da se bave.

“Svaka industrija zagađuje, pitanje je samo ko i kako to kontroliše. Mene, recimo, mnogo brine stanje Topčiderske reke pored koje živi 150.000 ljudi i koja izgleda kao septička jama, a nalazi se maltene u centru Beograda. Ekologija i zagađenje jesu tema, ali mislim da Rio Tinto tu nije stavka broj jedan. Realno, da sad opet u tom kraju proradi Viskoza – Loznica, videli bismo kakvo čudo od zagađenja bi tu imali. Niko se ne seća ni šta se desilo sa rudnikom antimona u Zajači i kakvu smo tu ekološku katastrofu imali”, navodi Petrović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare