Mapa, Rio Tinto
Foto: Informativna služba Stranke slobode i pravde

Umesto što radi kao PR kompanije Rio Tinto predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi morao da sasluša svoj narod koji, ujedinjen sa stručnom javnošću, traži zabranu rada ove kompanije koja nigde na svetu nije ispoštovala ekološke standarde, saopštila je danas Stranka slobode i pravde (SSP).

Ta stranka ocenjuje da lažima da je prethodna vlast dala dozvolu Rio Tintu za rad, najavama nekakvog lokalnog referenduma gde će ucenjivati ljude da zaokružuju ono što njima treba i pričama kako ćemo zauvek ostati siromašni ako ne krene iskopavanje litijuma, Vučić zapravo pokušava da ubrza početak iskopavanja na teritoriji površine od preko 22.000 km2 u trouglu Loznica – Vranje- Zaječar.

Ako već insistira na referendumu, onda je predsednik dužan da obavesti građane da je Biološki fakultet već dao negativnu ocenu ovog projekta i da tamo svakodnevno profesore koji znaju svoj posao i vole svoju zemlju nagovaraju da promene mišljenje, ističe SSP.

Pored toga, kako se dodaje, pre bilo kakvog izjašnjavanja građana neophodno je da se skinu oznake tajnosti sa konsultantskih ugovora pojedinaca i fakulteta kako bi svi naši stručnjaci pod krivičnom odgovornošću mogli da kažu istinu šta znači iskopavanje litijuma na tako velikom delu naše zemlje.

Svi pritisci, laži i pretnje neće zaustaviti narod koji je čvrsto opredeljen da brani svoju zemlju, vodu i vazduh i tako zaustavi zagađenje prirode koje već ima katastrofalne posledice na zdravlje ljudi. Ako Vučić brine o profitu stranih kompanija naša je obaveza da brinemo o zdravlju ljudi, jer život za nas nema cenu, navodi se u saopštenju Igora Radoševića, predsednik Odbora za ekologiju i životnu sredinu SSP.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare