Informacija da će se izborna lista SPS i Jedinstene Srbije zvati „Ivica Dačić premijer“ nije dobro prihvaćena kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kako Nova saznaje, Vučić je bio prilično ljut kada je čuo da je Dačić tako nazvao svoju listu za decembarske izbore. Ista situacija desila se i prošle godine, jer je SPS tako nazvao listu i na opštim izborima 2022. godine.

Pozivajući se na izvore iz vrha SPS, Danas je objavio da će izborna lista socijalista i Jedinstvene Srbije poneti naziv „Ivica Dačić premijer“. Upravo informacija da glavna poruka socijalista, gde poručuju da će Dačić biti premijer, nije dobro prihvaćena od strane predsednika Aleksandra Vučića.

Kako Nova saznaje, on je bio prilično ljut i besan kada je čuo kako će SPS nazvati svoju listu.

Foto:TANJUG/ MILOš MILIVOJEVIC

„Vučić je i prošle godine zamerio Dačiću jer je u naziv liste stavio premijer. To je uradio na prošlim izborima, a evo sada ove isto. Vučić je zbog toga bio ljut, jer je to na neki način prst u oko za SNS“, priča izvor Nove iz naprednjačkih redova.

Sagovornik Nove dodaje da Dačić zna da takav naziv nervira Vučića, te da je prilično čudno da se u ovom trenutku lider SPS opredeljuje za takav naziv liste, dok deo medija koji je blizak vlasti napada Dačića.

Prorežimski mediji započeli su seriju napada na Socijalističku partiju Srbije i Ivicu Dačića, optužujući ih da “namiguju opoziciji” i praktično spremaju “prevaru”, sličnu onoj iz 2008, kad su “prodali” tadašnjeg radikala Aleksandra Vučića i u Beogradu formirali vlast sa DS.

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

U gotovo svim tekstovima ističe se “najveća politička prevara” Dačića i SPS-a, koju su “priredili” 2008. Iako je prethodno bilo dogovoreno formiranje vlasti u prestonici, socijalisti su napravili novi dogovor – formirali vlast sa DS, te su otpisali dogovor sa radikalima. Oni potom podsećaju da se nakon četiri godine situacija potpuno okrenula, pa je SPS 2012. formirao vlast sa SNS i zabio nož u leđa dojučerašnjim partnerima – demokratama.

Da bi scenario bio potpuno, navode i da su neki lideri opozicije na sastanku Dačića označili kao potencijalnog partnera i šansu posle izbora.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ipak, iz redova socijalista više puta su demantovali da će biti saradnje sa opozicijom. Lično je predsednik SPS Ivica Dačić u čestitki SNS povodom 15 godina od osnivaja SNS izrazio nadu da će dve stranke nastaviti saradnju i “posle pobede na decembarskim izborima”.

„Uveren sam da ćemo takvu saradnju nastaviti i posle pobede na decembarskim izborima, u interesu Srbije i bolje budućnosti svih građana naše zemlje, kao i srpskog naroda u celini“, navodi se u čestitki Ivice Dačića.

Saradnja SNS i SPS – „brak“ koji traje duže od decenije, ali u kojem ima trzavica

Od dolaska SNS na vlast, socijalisti su pružali aktivnu podršku najvećoj partiji. Bez njih ne bi bile formirane minimalno dve Vlade, ali njihova saradnja nije uvek prolazila bez trzavica.

Poslednji sukob između dve stranke desio se u februaru, kada Vučić nije bio zadovoljan podrškom koju mu je SPS pružao u Skupštini kada je došao na poziv poslanika da priča o sitauciji vezanoj na Kosovu.

„Zapadni agent Rada Trajković kaže da tražim aboliciju za svoju porodicu, a ne spas za srpski narod na Kosovu. Laže, kao i svi oni u Skupštini koji su govorili sve one besmislice. Brani me taman kao i moji koalicioni partneri. Zato narode samo da imate u vidu da je moja porodica ovde, ostaće u Srbiji, kao i ja“, poručio je Vučić u februaru sa svog naloga na Instagramu.

Kasnije je rekao da su odnosi sa SPS narušeni, ali ipak cela situacija se izgladila, pa je saradnja nastavljena.

Strelicu nezadovoljstva prema SPS Vučić je izrekao u izbornoj noći prošle godine. Tada je sa konferencije za medije gde je proglasio izbornu pobedu rekao postoje „oni koji su profitirali na ukrajinskoj krizi“, kao i da „SNS neće formirati vlast sa onima koji su na neodgovoran način zloupotrebili navijačko raspoloženje građana“.

Analitičari i poznavaoci prilika mogli su samo da se saglase da je Vučić ovakvu poruku uputio Ivici Dačiću i socijalistima, koji su iskoristili proruski orijentisane građane kako bi dodatno učvrstili podršku među biračkim telom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare