Osim na nalozima za privođenje, pretresanje i pritvaranje protivnika rudarenja litijuma, kompanije "Rio Tinto" i režimskih nepočinstava, ime sudije Višeg suda u Beogradu Stojana Petrovića, kako tvrde naši sagovornici, nalazi se i na sumnjivim tužilačkim sporazumima o priznanju krivičnog dela. Posebno je zanimljivo što mu je iz imovinske karte, na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, "izbrisano" vlasništvo nad dva stana, od 40 i 92 kvadrata.

Ime sudije Višeg suda u Beogradu Stojana Petrovića dospelo je u fokus javnosti nakon što je policija, u danima nakon masovnog protesta u Beogradu protiv rudarenja litijuma i „Rio Tinta“, počela da sprovodi represiju i hapsi ekološke aktiviste i druge građane koji su javno kritikovali režim zbog namere da sprovede projekat koji bi zauvek devastirao i uništio životnu sredinu.

Protest na Terazijama 10. avgusta

„Eko straža“ je saopštila da je uhapšeno petoro njihovih aktivista, kao i još nekoliko građana, kao i da ih je policija bez ikakve osnove privodila na saslušanja, upadala u stanove i kuće sa nalozima za pretres.

Represija i dalje traje, a Demokratska stranka je saopštila da je dosad privedeno više desetina aktivista.

Policija železnička stanica Prokop rasteruje učesnike protesta protiv kopanja litijuma Foto:SSP

„Otvorenu zloupotrebu zakona i protivustavne naloge za neosnovane preterese, isleđivanja i zastrašivanja izdavao je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu Stojan Petrović. Ovaj sudija je bio dužan da odbije bilo kakve političke instrukcije, da pretresa stanove očigledno nevinih građana, da daje naloge da se oni hapse i da se njihove porodice i maloletna deca uznemiravaju zbog izražene kritičke reči o režimu i njegovim planovima da sprovode projekat poguban za životnu sredinu. Sve sudije i tužioci koji su zloupotrebili zakon će morati da odgovaraju moralno i zakonski za svoje postupke u demokratskom sistemu, koji će pre ili kasnije biti uspostavljen “, navedeno je u saopštenju „Eko straže“.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Ko je sudija Stojan Petrović

Ovo nije prvi put da se ime sudije Petrovića pominje u kontekstu represije nad protivnicima režima, imajući u vidu da je, prema tvrdnjama aktivista, učestvovao i u hapšenju i pritvaranju građana i studenata koji su protestovali nakon decembarskih izbora prošle godine.

Više tužilaštvo u Beogradu, na čijem je čelu Nenad Stefanović, nije se osvrnulo ni na jedan primer dokazane izborne krađe, već je na protestima hapsilo pobunjene građane i stavljalo im na teret krivično delo rušenje ustavnog poretka. U svim slučajevima koji su došli tada do sudije Petrovića ostajala je ista pravna kvalifikacija dela, pa su oni koji su se odlučili na sklapanje sporazuma za to delo na kraju osuđeni i krivično evidentirani.

Da je posredi bila politička, a ne sudska odluka bazirana na zakonu, potvrdili su najpre oni slučajevi u kojima su pokretani redovni sudski postupci, a u kojima niko naposletku nije bio ni optužen, a kamoli osuđen za ovo teško krivično delo.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je za Nova.rs otkrilo više izvora iz beogradskog pravosuđa, u Palati pravde je sudija Petrović odavno označen kao produžena ruka režima, a ne libi se da svoj potpis stavi na razne sumnjive, a neretko nezakonite i protivustavne odluke.

No, krenimo redom.

Pulen Canetovog i Šarićevog sudije koji je zidao na Kopaoniku 

Sudija Petrović je karijeru započeo 2004. u nekadašnjem Trećem opštinskom sudu, gde je radio najpre kao pripravnik, a nakon položenog pravosudnog ispita, dve godine kasnije, kao sudijski pomoćnik. Na tom mestu ostao je sve do 2010, kad prelazi u Apelacioni sud u Beogradu, takođe kao pomoćnik.

„Zanat je pekao“ pored svog mentora, danas penzionera sudije Zorana Savića, koji je u javnosti poznat po brojnim sumnjivim i nezakonitim odlukama, prvenstveno u slučaju narko-bosa Darka Šarića i oslobađanja Stanka Subotića Caneta, kome se sudilo za šverc cigareta.

Sudija Zoran Savić Foto:privatna arhiva KRIK.rs

Ubrzo nakon ove odluke, u medijima je objavljeno da je sudija Savić postao investitor na Kopaoniku i vlasnik nekoliko luks-aprtmana. Usledila je i KRIK-ova baza sudija „Prosudi ko sudi“, u kojoj su novinari pobrojali impozantnu imovinu sudije Savića i njegove supruge, koja je takođe bila sudija u Apelacionom sudu u Beogradu.

Prvi osnovni sud Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon pet godina u Apelaciji, sudija Stojan Petrović je po prvi put 2015. izabran za sudiju i raspoređen u Prvi osnovni sud u Beogradu. Narodna skupština je tada, pored njega, izabrala još 11 novih sudija, među kojima ima nekoliko danas „poznatih“ imena koja se vezuju za vladajući režim – sudija Zorica Avramović (osudila sina vlasnika TV Pink Aleksandra Mitrovića, nedavno preuzela slučaj Belivuk), kao i Jelena Škulić (supruga sudije Ustavnog suda i profesora Pravnog fakuklteta Milana Škulića).

Četiri godine kasnije, krajem 2019, sudija Petrović je unapređen u sudiju Višeg suda u Beogradu i raspoređen najpre u drugostepeno, a potom u prvostepeno krivično odeljenje. U junu 2023, kad je na mestu predsednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića zamenio sudija Dragan Milošević, koji je takođe godinama unazad označen kao „režimski čovek“, sudija Stojan Petrović dobija još jedno zaduženje u Višem sudu – postaje sudija za prethodni postupak, ovlašćen da odlučuje u predmetima koji su u predistražnoj ili istražnoj fazi, a što uključuje i odluke o pritvaranju osumnjičenih, izdavanje naloga za pretres, kao i prihvatanje sporazuma o priznanju krivice koje podnosi nadležno tužilaštvo.

Predsednik Višeg suda u Beogradu, sudija Dragan Milošević, Foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Da je posve neobično da postupajući sudija prvostepenog krivičnog odeljenja istovremeno bude i sudija u Odeljenju za prethodni postupak, pored više sagovornika Nova.rs, potvrđuju i rasporedi poslova beogradskog Višeg suda koji postoje na sajtu, i to za više godina unazad, a u kojima se do 2023. nije dogodilo da isti sudija radi istovremeno u oba odeljenja.

„To jeste neobično, ali nije nezakonito, jer predsednik suda može da odredi sudiju koji bi iz jednog odeljenja bio ispomoć u drugom. Međutim, u ovom slučaju je više indicija da su posredi bile drugačije namere“, kaže za Nova.rs dobro obavešten izvor.

Dodaje da u Odeljenju za prethodni postupak postupa uglavnom troje-četvoro sudija, kao i da servilnost vlastima ne iskazuju svi. Naprotiv.

„Činjenica da se na spornim naredbama pojavljuje mahom ime sudije Petrovića jasno ukazuje koliko su ostali spremni da u svemu tome učestvuju. Takođe je veoma indikativno to što je baš on, među 19 kolega iz prvostpenog odeljenja, bio izabran i delegiran kao ispomoć. Kažem bio, jer je najnovijom izmenom godišnjeg rasporeda za 2024. predviđeno da sve sudije iz prvostepenog odeljenja, po potrebi, moraju da postupaju i u prethodnom postupku. Na javnosti je da zaključi zašto“, kaže naš sagovornik.

Sporazum s dilerkom

Za Nova.rs, nekoliko sagovornika je navelo da je kao sudija za prethodni postupak, navodno prihvatao i brojne sumnjive sporazume o priznanju krivice koje mu je dostavljalo Više tužilaštvo.

Najdrastičniji primer je, kako kažu, slučaj hapšenja dve sestre sa tovarom droge, a potom i sklapanja sporazuma – s njihovom majkom.

Jedna od uhapšenih sestara Valbina H. Foto: Printscreen Facebook

„U februaru prošle godine u Beogradu su uhapšene dve sestre, starlete i državljanke Slovenije, u čijem je automobilu pronađeno 30 kilograma kanabisa. Nakon što im je određen pritvor i pokrenuta istraga, u tužilaštvu se pojavila njihova majka koja je tvrdila da je droga njena, te da njene ćerke nemaju veze s tim. Njen advokat je predložio sporazum o priznanju krivice, a tužilac Miodrag Marković, prvi zamenik glavnog tužioca Nenada Stefanovića, napisao je sporazum kojim je bilo predviđeno da majka bude osuđena samo na četiri godine zatvora, dok bi postupak protiv ćerki bio obustavljen. Spis je dostavljen sudu, ali je došao u ruke sudije za prethodni postupak Ksenija Marić, koja je isti odbila uz obrazloženje da je kazna blaga, kao i da se majka ne može osuditi bez ijednog dokaza, tj. samo na osnovu svog priznanja, a osloboditi osobe koje su zatečene s tovarom droge. Marković je potom napravio novi sporazum koji je uključivao samo izmenu krivične sankcije i ovaj put, s predlogom kazne zatvora od četiri godine i dva meseca, sporazum iznova uputio Odeljenju za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu. Ovaj put dospeo je u ruke sudije Petrovića koji ga je iz mesta potvrdio“, kaže naš sagovornik.

Stanovi „nestali“ iz imovinske karte

Foto: BalkansCat / Shutterstock

Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije Nova.rs je proveravala šta je od imovine prijavio sudija Petrović. Zanimljivo je da je u poslednjem izveštaju koji datira iz novembra prošle godine, navedeno da ima mesečna primanja u iznosu od 215.000 dinara, kao i da je vlasnik automobila „smart“ iz 2016. godine.

Samo šest meseci ranije, u imovinskoj karti sudije Petrovića mesečna primanja iznosila su 162.000 dinara, imao je takođe „smarta“, ali starijeg iz 2011. godine, kao i četvorocikl „keeway“ . U tom izveštaju postojala su i dva stana od 40 i 92 kvadrata, koje je stekao kupovinom, a koja su iz poslednjeg izbrisana. Manji stan posedovao je još 2015, kad je izabran za sudiju Prvog osnovnog suda, da bi vlasnik trosobnog postao 2022, kad je već uveliko bio sudija Višeg suda.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare