Foto:EPA PHOTO AP POOL/FRED ERNST

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) osudila je danas nastavak podrške osuđenim ratnim zločincima koju pruža Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, a kao dokaz za nastavak ove prakse navela je najavljenu promociju knjige Dragoljuba Ojdanića pod nazivom "'Režiranje humanitarne katastrofe – Privremen odlazak Albanaca s Kosova i Metohije 1999. godine". Promociju knjige osudila je i nevladina Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina – REKOM.

Inicijativa je navela da je ova promocija knjige najavljena za danas u Domu Vojske u Beogradu od 15 časova.

„Ova knjiga je nastala u izdanju Ministarstva odbrane u ediciji ‘Ratnik’, u okviru koje su u prethodnim godinama objavljene knjige drugih osuđenih ratnih zločinaca kao što su Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević. Na promociji će pored ostalih govoriti i Nikola Šainović koji je takođe osuđen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

YIHR podseća da je u predmetu „Šainović i drugi“ pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (MKTJ) utvrđeno da se od kraja marta do kraja maja 1999. godine sprovodio sistematski plan nasilja nad kosovskim Albancima od strane policije Srbije i vojske Jugoslavije, a koji je imao za cilj da se sa Kosova protera znatan broj albanskog stanovništva.

„U sklopu tog plana bile su deportacije, prisilno premeštanje, kao i masovna ubistva kosovskih Albanaca. Zbog učešća kao vojnih, policijskih i političkih nosilaca odnosno izvršilaca ovog plana osuđeni su za zločine protiv čovečnosti pravosnažnom presudom 2014. godine Dragoljub Ojdanić, Vladimir Lazarević, Nebojša Pavković i Sreten Lukić“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Sve veći broj knjiga ratnih zločinaca koje su finansirane iz budžeta građana Srbije, kao i dokumentarnih serijala kojima se uopšte ne pominju ili čak i negiraju ratni zločini policije i vojske u kooproduckiji Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova sa RTS-om samo su deo strategije poricanja vlasti kojom se zločinci predstavljaju kao heroji, a žrtvama negira stradanje.“

Inicijativa je istakla da godinama unazad poziva institucije Srbije da prekinu sa praksom promocije, odnosno slavljenja ratnih zločinaca, upozoravajući da se na taj način vređaju porodice žrtava zločina i retraumatizuju svedoci i preživeli.

„Trenutni mir među zemljama bivše Jugoslavije ne smemo shvatiti kao puko odsustvo rata već kao proces koji se konstantno gradi kroz uspostavljanje i negovanje veza između pojedinaca i društava koje su pokidane ratom i/ ili ratnim posledicama. Podrška ratnim zločincima i poricanje ratnih zločina od strane institucija Srbije stoji ne samo na putu uspostavljanja tih veza nego i urušava potencijal za razvoj srpskog društva i njenih demokratskih ustanova“, poručila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

„Još jedan dokaz da vlast u Srbiji učestvuje u osporavanju sudskih činjenica“

Današnju promociju knjige osudio je REKOM.

„Promocija knjige ‘Režiranje humanitarne katastrofe’ na Kosovu u Domu Vojske Srbije je još jedan dokaz da vlast u Srbiji učestvuje u osporavanju sudskih činjenica, gradeći službeni narativ o ratu na temelju odbrane osuđenih ratnih komandanata“, poručio je REKOM.

BONUS VIDEO – Na štandovima u centru Beograda – ratni zločinci traže oslobađanje ubice

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare