Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je danas kako su paljenja automobila na severu Kosova "kriminalne akcije orkestrirane od strane nelegalnih struktura koje podržava Beograd", navodi se u saopštenju Predsedništva Kosova.

Ona je navela kako ove akcije imaju za cilj zastrašivanje lokalnog srpskog stanovništva, kao i, kako je kazala, stvaranje klime straha i nesigurnosti.

Osmani je na današnjem sastanku sa specijalnim izaslanicima Nemačke i Austrije za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom i Johanesom Ajgnerom razgovarala o poslednjim dešavanjima na Kosovu i regionu, uključujući saglasnost o osnovnom sporazumu, kao i planu implementacije između Kosova i Srbije, kao i bezbednosnim dešavanjima na severu Kosova.

Predsednica Osmani je naglasila da Kosovo nastavlja da se konstruktivno angažuje na doprinosu dugoročnom miru u regionu, saopštilo je Predsedništvo Kosova.

Osmani je naglasila da će Kosovo nastaviti da bude u potpunosti koordinisano sa međunarodnim saveznicima kako bi nastavilo napore za trajni mir, bezbednost i stabilnost, dok je „posvećeno sprovođenju reda i zakona na celoj teritoriji Kosova“.

Predsednica Kosova je zahvalila Saracinu i Ajngeru za posvećenost Nemačke i Austrije punoj integraciji Kosova u evroatlantske institucije i dodala da će se koordinacija Kosova sa saveznicima nastaviti.

Podsetimo, poslednjih dana na severu Kosova zapaljeno je osam vozila lokalnih Srba koja su bila preregistrovana na RKS registarske tablice.

***
BONUS VIDEO – Nove tenzije na Kosovu zbog registarskih tablica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar