U večerašnjem "Utisku nedelje" govorili su predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović i direktor kampanja Pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je odbacivanje evropskog plana za Kosovo na referendumu jedini nenasilan i demokratski način da Srbija zaštiti svoje „nacionalne interese i elementarno dostojanstvo“.

„Lažno se predstavlja da je usmenom saglasnošću predsednika Srbije Aleksandra Vučića sve završeno i da nema načina da se promeni to na šta se on usmeno saglasio. To nije istina, ni pravno ni politički“, rekao je Jeremić u emisiji „Utisak nedelje“ na televiziji Nova.

„Ukoliko želite da sprečite ono što je Vučić usmeno prihvatio, odnosno da zaustavite Vučića u puzajućoj primeni ‘Šolc-Makronovog’ plana, kao što je to uradio sa Briselskim sporazumom, onda morate da mu kažete ‘ne’. Ko je danas toliko snažan? Jedino narod na referendumu, jer je prema svim istraživanjima javnog mnjenja najmanje 80 odsto građana protiv sporazuma i referendum ne može da se pokrade“, dodao je Jeremić.

Za evropski predlog, Jeremić je rekao da na njegov sadržaj gleda kao na „duboko antievropski“ i da je navodno protivan Lisabonskom sporazumu, odnosno Ustavu EU, a koji garantuje svim članicima sadašnjim i budućim teritorijalnu celovitost.

Vuk Jeremić Foto: Ivan Dinić/Nova

Jeremić je istakao da nije istina ni da je sporazum već postao deo poglavlja 35 u procesu pridruživanja Srbije EU, jer bi to mogao da postane tek kroz nekoliko narednih koraka koji još nisu učinjeni, a to bi moglo da bude sprečeno odbijanjem plana na referendumu.

„Ako Vučić dobije priliku da sprovede u delo ono na šta se usmeno saglasio i postane lični garant primene sporazuma, onda će uz ceo aparat vlasti, koji ima na raspolaganju, dobiti i snažniju podršku EU i SAD. Jedini način da mu se stane na put jeste da narod kao primarni nosilac suvereniteta na referendumu kaže ‘ne’ onome što je namerio da uradi“, rekao je Jeremić.

„Ako kažete ‘da’ na svaki zahtev iz EU, nećete daleko stići na evropskom putu, za šta je najbolji dokaz Severna Makedonija, koja je promenila i naziv države, pa je ipak sada blokira Bugarska sa ponižavajućim zahtevima“, dodao je Jeremić.

Vuk Jeremić Foto: Ivan Dinić/Nova

Jeremić je istakao da bi Srbija primenom plana ušla u „strateški ćorsokak“ kada je reč o njenoj evropskoj emancipaciji i da bi dobijala sve više ponižavajuće uslove, a bila bi suočena i sa planom „Šolc-Makron 2“ u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom, a Vučić bi i taj plan prihvatio jer se pokazao kao ranjiv na pritiske.

„Ukoliko dođe do sprovođenja vrlo brzo dolazi do ‘Šolc-Makron plan za BiH’ i biće identičan pritisak izvršen jer ako je prihvaćen plan za Kosovo lako će prihvatiti da prekrši Dejtonski sporazum, a doći će se i do zahteva da uvedemo sankcije Republici Srpskoj“, izjavio je Jeremić.

Jeremić je rekao da Srbija ne bi bila izložena ni ekonomskim niti političkim sankcijama ako bi odbacila evropski plan.

Vuk Jeremić Foto: Ivan Dinić/Nova

„Ne bi se povukla nijedna zapadna kompanija jer su tim kompanijama date ogromne subvencije i one u Srbiji ostvaruju ogromne profite“, zaključio je Jeremić.

Sa druge strane, inicijativu Narodne stranke ne bi potpisao predsednik PSG-a Pavle Grbović.

On je ocenio da neće biti pomenutog referenduma Narodne stranke o evropskom predlogu za Kosovo.

Grbović upozorava da bi posledice za Srbiju u slučaju odbacivanja ovog predloga bile „veoma ozbiljne“.

Pavle Grbović Foto: Ivan Dinić/Nova

„Imali smo sličan referendum 1998. godine kada smo odlučivali da li ćemo dozvoliti ‘stranu čizmu’ na teritoriji, pa nije ušla čizma nego bombe, pa je onda ušla i čizma i onda je srpska čizma odatle proterana… Ne mislim će u slučaju odbacivanja ovog sporazuma Srbija biti bombardovana, sankcije pod kojima Srbija može da se nađe nisu vojne, već ekonomske, a najveći broj investitora nam dolazi iz EU“, rekao je Grbović.

Ocenio je i da su nove geopolitičke okolnosti dovele do „promene odnosa EU prema Zapadnom Balkanu“.

Istakao je i da Vučićeva usmena saglasnost na evropski predlog kreira političku obavezu za Srbiju.

Pavle Grbović Foto: Ivan Dinić/Nova

„I to zvanično postaje deo pregovaračkog procesa za EU i evropski put Srbije zavisiće od implementacije. Ovde nije pitanje da li prihvatamo sporazum takav kakav je, već da li želimo da budemo deo političkog prostora onih koji su sporazum ponudili“, rekao je Grbović.

„To je jedini kontekst iz kog Srbija može imati koristi i odakle dolaze investitori, to su one zemlje koje imaju kontrolu i moć da osiguraju bezbednost Srba na Kosovu. Ne mislim da je EU savršena organizacija, ali te njihove nesavršenosti su za nas nedostižne“, dodao je on.

Pavle Grbović Foto: Ivan Dinić/Nova

Savo Manojlović izjasnio se da bi potpisao inicijativu Narodne stranke o raspisivanju referenduma o evropskom predlogu za Kosovo.

Istakao je da su referendum i narodna inicijativa „odraz narodne suverenosti bez obzira da li nam se sviđa pitanje ili ne“.

On je naveo kako ovaj evropski predlog smatra „antievropskim“.

„Protiv sam sporazuma. Smatram da je u dubokoj suprotnosti sa evropskim vrednostima“, rekao je Manojlović u „Utisku nedelje“.

Savo Manojlović Foto: Ivan Dinić/Nova

„Da mi neko pokaže jednu stavku ovog sporazuma koja suštinski implementira evropske vrednosti na kosovsko društvo. Čini mi se da Kosovo, kao ni ovo područje, ne ide ka Evropi, već ka Bliskom istoku“, dodao je on.

„Meni se čini da se ovim otvara i alternativa jednom budućem sukobu na Balkanu“, ocenio je on.

On smatra da su Srbi na Kosovu kao „polarni medvedi“ i da „nestaju“ na tom području.

Konstatovao je i da se aktuelnim pregovorima Beograda i Prištine „ne bavi neka ličnost iz visoke američke administracije, kao što se devedesetih bavio Ričard Holbruk“.

On je naveo i da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić „odbio da uradi ono što je 2013. učinjeno Briselskim sporazumom“.

Savo Manojlović Foto: Ivan Dinić/Nova

Manojlović se osvrnuo i na narodnu inicijativu za moratorijum na iskopavanje i istraživanje litijuma i bora u Srbiji, ocenio je sve kao „igranku“.

„Ova igranka oko 38.000 potpisa ima čak elemente državnog udara, čak i da su ti potpisi nestali, a nisu, i ja imam materijalni dokaz koji sam spreman da dostavim nadležnim organima, čak i da su ti potpisi nestali, Skupština Srbije je po zakonu imala rok od mesec dana da nam dostavi da dopunimo narodnu inicijativu, u suprotnom mora da se stavi na glasanje“, rekao je Manojlović i dodao:

„Čak i da se Vučić iskrao kao uspavana lepotica i da mu je (predsednik Skupštine Srbije Vladimir) Orlić kao vitez otvorio skupštinska vrata i da su uzeli blago i pobegli sa tim blagom u obećanu zemlju Rio Tinta, oni to moraju da stave na glasanje.“

Olja Bećković, Vuk Jeremić, Pavle Grbović, Savo Manojlović Foto: Ivan Dinić/Nova

***
BONUS VIDEO – Pet zemalja EU i dalje ne priznaje Kosovo. Interesi i pritisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare