Vljosa Osmani Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je od lidera Francuske i Nemačke da intenziviraju proces dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom, na samitu Evropske političke zajednice u Pragu.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, ona je rekla i da veruje da Srbija želi da „zauvek odugovlači proces“ koji traje več 11 godina uz posredovanje Evropske unije.

Povodom Zajednice opština sa srpskom većinom, jednog od osnovnih kamena spoticanja u dijalogu dve strane, rekla je da podržava „svaku inicijativu koja nije u suprotnosti sa Ustavom Republike Kosovo“, navodi RSE.

„Opštinama je već dozvoljeno da se pridružuju multietničkim udruženjima, bez izvršnih ovlašćenja, odnosno kao nevladine organizacije“, rekla je Osmani govoreći o okviru koji bi trebalo da okupi sredine sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, o čijem formiranju je postignut nikada realizovani dogovor.

Ona je istakla da je kosovski Ustavni sud „jasno pokazao da ne može postojati Zajednica opština koja stvara jedinstveni etnički entitet, ne može postojati Zajednica opština sa izvršnim ovlašćenjima i ne može postojati Asocijacija koja stvara novi ili srednji sloj upravljanja između opština i centralnog nivoa, jer bi sve to bilo u suprotnosti sa Ustavom zemlje“.

„Sud dozvoljava osnivanje udruženja bez izvršne vlasti, koja nisu homogena. Dakle, oni su savez opština koje se okupljaju za određena pitanja ili određene agende i lobiraju za njih kod centralnih institucija“, rekla je Osmani.

BONUS VIDEO – Kako je Mask razbeseneo svet poređenjem Kosova i Ukrajine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar