Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

U zajedničkom saopštenju organizatora protesta "Srbija protiv nasilja" pozivaju sve građane na protestni skup koji će biti održan u ponedeljak 8. maja, sa početkom u 18 sati, na platou ispred Narodne skupštine.

Kako se navodi u saopštenju, protest “Srbija protiv nasilja” biće organizovan bez govora i obraćanja organizatora i uz najveće poštovanje i saosećanje sa bolom koju svi osećamo zbog ovih nezapamćenih tragedija.

Na početku će biti pročitani zahtevi protesta, nakon čega će se povorka građana, u tišini, uputiti do zgrade Vlade Srbije.

Protest organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni, ali protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i sve organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela.

Skup će se odvijati bez stranačkih obeležja i bez govora.

PROČITAJTE JOŠ

Svi narodni poslanici i poslanice zajedno će se u 17.30 uputiti iz doma Narodne skupštine na protest.

Zahtevi protesta:

1) Hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru – smena Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

2) Smena ministra prosvete Branka Ružića, ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina;

ostavka ministra prosvete je dokaz da vlast poznaje samo pritisak građana i da je neophodno istrajati dok se svi zahtevi ne ispune

3) Hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji kao i dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do ovakvih događaja nikada više ne bi došlo.

Rok za ispunjenje svih zahteva protesta je do petka 12. maja.

Organizatori pozivaju sve građane da zbog osetljivosti trenutka u kome se protest dešava pokažu dodatnu dozu odgovornosti i da se u slučaju bilo kakvih provokacija odmah sklone od provokatora, izoluju ih i ne dozvole im da protest izmanipulišu.

BONUS VIDEO: Pucnjava na Vračaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare