Foto: Nemanja Jovanović

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić rekla je za "Novu" da je zgrožena govorom mržnje reditelja Dragoslava Bokana, koji je na Pinku vređao na nacionalnoj osnovi potpredsednicu Stranke slobode i pravde, Mariniku Tepić. Ona je istakla da je ovakvu izjavu dala osoba koja je, po svemu sudeći, sa smanjenom uračunljivošću.

Podsetimo, reditelj Dragoslav Bokan u izjavi za TV Pink je, komentarišući blokade puteva širom Srbije u subotu, na najprimitivniji način vređao potpresednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi. Pored toga, Bokan je Tepić proglasio za nacionalnog neprijatelja.

Pročitajte još...

U izjavi za „Novu“ predsednica Saveta REM Olivera Zekić navela je da je zgorežena izjavom Bokana i da veruje da takav utisak imaju svi ostali članovi Saveta REM-a.

„Lično sam zgrožena količinom govora mržnje koju je, po svemu sudeći, osoba sa smanjenom uračunljivošću, izrekla u etru. Verujem da takav utisak imaju i svi ostali članovi Savet REM-a. Izveštaj će kao i do sad sačiniti naša Služba za nadzor i analizu, svakako ćemo ga razmatrati, a vidim da se i TV Pink ogradio od Bokanovog nastupa. Verujem da će i REM i Privremeno nadzorno telo za praćenje izbora učiniti sve da obezbede normalnost u javnom prostoru, jer ovakva vrsta poziva na nacionalnu mržnju sigurno nije normalnost, već sve suprotno od toga“, rekla je Zekić u izjavi za „Novu“.

Povodom uvreda koje je izneo Bokan na televiziji Pink, oglasila se i Ambasada Rumunije u Beogradu.

„Povodom izjave srpskog reditelja Dragoslava Bokana o rumunskoj manjini u Republici Srbiji, Ambasada Rumunije u Beogradu zauzima sledeći stav:

Ambasada Rumunije u Beogradu najoštrije osuđuje govor mržnje usmeren prema rumunskoj manjini u Republici Srbiji, medijsku manipulaciju pripadnosti ovoj manjini u političkom kontekstu i propagiranje lažnih vesti o Rumunima koji su građani Srbije, proglašavajući ih “nacionalnim neprijateljima”. Ovakve izjave narušavaju principe dobrog suživota i doprinosa rumunske manjine u kulturnom bogatstvu i društveno-ekonomskom razvoju srpske države.

Ovakav potez prema zajednici koja je dokazala lojalnost državi Srbiji i koja pozitivno doprinosi atmosferi međuetničkog suživota u Republici Srbiji mogao bi baciti senku na prijateljske odnose između Rumunije i Republike Srbije, koji su oduvek bili spona između dve etničke zajednice u obema državama.

Rumunija i Srbija su susedne države, u Evropi 21. veka, u kojoj građaninu ne sme da se sudi na osnovu etničke pripadnosti. Istovremeno, ambasada Rumunije izražava žaljenje što je jedna televizijska stanica sa nacionalnom pokrivenošću, prihvatila ovakve izjave bez osude napada na račun etničke pripadnosti jedne osobe“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare