Jakup Krasnići Foto:EPA-EFE/Koen van Weel

Odbrana bivšeg predsednika Skupštine Kosova, Jakupa Krasnićija zatražila je da on bude privremeno pušten na dve nedelje, pod nadzorom, kako bi neko vreme proveo sa porodicom na Kosovu, piše Gazeta Express.

Međutim, ovaj zahtev je Tribunal u Hagu odbio, prenosi kossev.info.

Ovo je u odgovoru Teve1.info saopštila Angela Grip, portparolka Specijalizovanog veća Kosova u Hagu.

Kako kaže, „imajući u vidu da su identiteti svedoka već otkriveni Krasnićijevoj odbrani, mora se izbeći rizik od „činjenja daljih zločina”.

Prema Grip, sud je takođe utvrdio da i dalje postoji rizik da će Krasnići počiniti zločine „nad onima koji se doživljavaju kao protivnici OVK“.

„Pravosudni organ rešenjem od 17. jula 2023. godine odbija zahtev za privremeno puštanje na slobodu i nalaže nastavak pritvora g. Krasnićiju. Sud u obrazloženju ističe činjenicu da je suđenje u ovom slučaju počelo, da su identiteti osetljivih svedoka otkriveni Krasnićijevoj odbrani, te da stoga treba izbegavati svaki rizik od daljih zločina. Veće je zaključilo da i dalje postoji rizik od toga da g. Krasnići ometa postupak Specijalnog suda i rizik da će počiniti dalje zločine protiv onih za koje se smatra da su protivnici Oslobodilačke vojske Kosova, uključujući svedoke koji su pružili ili mogu pružiti dokaze u slučaju, i/ili moraju da se pojave pred Specijalnim sudom“, navela je Grip.

„Veće je zaključilo da se samo u okviru nadzora komunikacije, koji se sprovodi u pritvorskoj zgradi Specijalnog suda, komunikacija Krasnićija može ograničiti na način koji bi ublažio rizike od opstrukcije i činjenja daljih krivičnih dela kao i bekstva, zaključujući da privremeno puštanje na slobodu, ograničeno na dve nedelje, ne bi promenilo ovaj zaključak“, ističe se dalje u odgovoru.

Venkatešvari Alagendra, advokat bivšeg predsednika Skupštine Kosova, Jakupa Krasnićija, u zahtevu je navela da je njen klijent u pritvoru 2 godine i 8 meseci, što se smatra dugim periodom, i da ne postoji rizik od bekstva, niti ometanja sudskog postupka.

Suđenje Krasnićiju i ostalim bivšim liderima OVK – Hašimu Tačiju, Kadriju Veseliju i Redžepu Seljimiju, koje Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, počelo je 3. aprila 2023. godine.

U svojim prvim pojavljivanjima u Specijalizovanim većima u Hagu oni su se izjasnili da nisu krivi.

Oni su u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine.

BONUS VIDEO – Vođe OVK pred sudom u Hagu: Šta kažu na Kosovu o optužbama za ratne zločine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar