Dušan Janjić Foto: Screenshot N1
Dušan Janjić Foto: Screenshot N1

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da će suđenje vođama OVK, koje je počelo u Hagu, pomoći da se utvrde činjenice, koje su se, kako kaže - "pogubile".

„Postoje dva potpuno suprotna narativa, nije problem što postoje dva, jer viđenje srpske i albanske zajednice sa Kosova i viđenje vlasti i opozicije ne mogu biti iste.

Problem je što su one potpuno suprotstavljene i što su se čak i činjenice pogubile“, rekao je Janjić za N1 Studio Live.

Podsetio je i da je iz izveštaja Dika Martija u optužnici uzeto 10 krivičnih dela od 30, te očekuje da će se raščistiti te priče o OVK.

On je naglasio da se do 1997. godine, maja, juna, tretira kao međunarosna teroristička organizacija, ali da se taj status guni od 1997. kada Amerikanci dolaze do saznaja da se Srbija naoružava i donosi se odluka da se proveri ko je u OVK kriminalac.

„Od januara 1998 i posete Ričarda Holbruka predstavnicima OVK oni postaju parteri, ono što se u narativu zove lokatori“, rekao je Janjić.

Podseća i da je 1999. od marta do kraja avgusta „bila u znaku NATO intervencije“ i da je prostor za delovanje OVK bio vezan za NATO intervenciju“.

Suđenje Tačiju i ostalima, kako kaže Janjić, biće korisno da se upotpuni slika o tome šta se dešavalo. Zaslužuje i da se zna šta je bio OVK, ali i činjenice oko NATO intervencije, dodaje.

Poruka za respekt je, ističe, da će ratni zločin kad tad biti kažnjen, a ovo nije jedini slučaj da se takvi zločini procesuiraju posle 20 – 30 godina.

Ukazao je i na ustrojstvo OVK po zonama i dodao da oni koji su bili na čelu nisu imali komandnu odgovornost za zločine.

Pored samopodele po zonama, Janjić podseća i da je na terenu postojao FARK – Vojska Republika Kosovo koja je bila pod uticajem Rugove, a da je OVK vodio drugačiju vrstu borbe i da su postali konkurentni za vlast.

„Treba uključiti i taj deo – političke žrtve među Albancima, pripadnike FARK-a i njihove porodice, ali i žrtve među Srbima i Romima“, rekao je Janjić.

Kako kaže, to je važan momenat za pravnike i taj element komandne odgovonosti mora biti preimenovan.

Suđenje će, kaže Janjić, doprineti saznanju da se zločin ne isplati, da ljudski život zavređuje i to bi trebalo da pomogne da se smanji broj falsifikata, lažnih vesti i zluopotreba.

BONUS VIDEO Tužilac: Tači i vođe „UČK“ odgovorni za 102 ubistva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar