Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nekoliko desetina građana okupilo se danas u severnom delu Kosovske Mitrovice na novom protestu sa kog su "upozorili" da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska lista nisu ispunili zahteve koje su ranije izneli a odnose se na obustavu pregovora sa Prištinom dok se sa severa Kosova ne povuku jedinice ROSU i svi uhapšeni Srbi ne budu pušteni na slobodu.

Kako je preneo portal Kossev, protest ispred sedišta SNS u tom gradu počeo je intoniranjem srpske himne a učesnici skupa su nosili veliki transparent u bojama srpske zastave i sa natpisom „Kosovo je Srbija“.

Poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije i jedan od organizatora skupa, Nebojša Jović ocenio je da je manji broj okupljenih građana u odnosu na prethodni protest, 8. januara, „plod rada službe“.

Skupu je prisustvovao i predsednik pokreta Ljubav, vera, nada Nemanja Šarović koji je posle protesta rekao za Kossev da je u Kosovsku Mitrovicu došao kako bi podržao Srbe sa Kosova i Metohije.

„Ja sam ovde došao da bih pružio podršku ovom narodu i to je ono što mogu u ovom trenutku. Ovo je skup na kojem su se obratili Srbi sa Kosova i Metohije i moj razgovor sa organizatorima je bio da dođemo da podržimo a ne da se obraćamo. I ja mislim da je to korektno u ovom trenutku“, kazao je Šarović.

Najavio je da će narednog četvrtka, kada bi trebalo da počne sednica skupštine Srbije o takozvanom nemačko-francuskom planu za Kosovo, ispred zgrade parlamenta u Beogradu organizovati protest.

„Tamo ćemo reći šta mislimo o izdajničkom režimu Aleksandra Vučića i svim sporazumima kojima je zadnjih 11 godina obrisao i ukinuo praktično sve elemente državnosti Srbije na Kosovu i Metohiji“, naveo je Šarović.

Građani su na prethodnom protestu u Kosovskoj Mitrovici zatražili od Vučića da „zamrzne“ dalje pregovore sa Prištinom dok se jedinice ROSU ne povuku sa severa Kosova, da budu pušteni na slobodu svi uhapšeni Srbi i da albanski sud i policija nemaju nikakve ingerencije da sude i hapse Srbe na Kosovu i Metohiji, navodeći da je to protivno Ustavu i Rezoluciji 1244.

Tražili su vraćanje UNMIK suda i UNMIK policije, ali i formiranje „koordinacionog tela“ Srba sa Kosova i Metohije, jer „Srpska lista ne može da ih predstavlja“.

Zatraženi su i „neodložan povratak“ srpskih institucija na Kosovo, a pozvali su i patrijarha SPC Porfirira da dođe u „svoju kuću, Pećku patrijaršiju i podeli sudbinu sa svojim narodom“.

***

BONUS VIDEO – „Ako Mitrovica zaboravi Olivera Ivanovića neće ni postojati“: Odata počast ubijenom lideru Srba s Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar