Borislav Novakovic
Borislav Novaković Foto:N1

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas da je pravosnažna presuda kojom je osuđen na šest meseci zatvora, dve godine uslovno, zbog protivljenja "nezakonitom uklanjanju" bašte kafea u Vrbasu - poruka demokratskoj javnosti da je protest protiv vlasti "kažnjiv i zabranjen".

Novaković je istakao da ga presuda neće zaustaviti i da će se „protiv režima boriti još odlučnije i istrajnije“.

„Poruke ove presude ljudima koji Srbiju brane od Rio Tinta su ‘nemojte učestvovati u protestima i otporu’ i ‘opozicioni angažman se ne isplati’, jer bi svako mogao da prođe kao Novaković“, rekao je Novaković za TV N1.

On je kazao da mu je, sa druge strane, režim presudom dao do znanja da bi zbog svakog njegovog političkog angažmana, ili gesta koji oni tumače kao agresivan, mogao da završi u zatvoru na šest meseci.

Potpredsednik Narodne stranke je objasnio da se u septembru 2018. godine kao poslanik Skupštine Vojvodine, a ne kao privatno lice, odazvao pozivu građana Vrbasa koji su ukazali na nezakonito uklanjanje bašte i dodao da mu je to bila obaveza kao poslanika.

„Upravni sud je potvrdio da je uklanjanje bašte bilo nezakonito i poništio je odluku opštine Vrbas da se bašta skloni kao nezakonitu“, kazao Novaković, dodajući da je policija asistirala u nezakonitom postupku opštine, a da je on osuđen jer se sa građanima protivio nezakonitim postupcima opštine i policije.

On je dodao da će „bahata opštinska vlast u Vrbasu morati da plati odštetu vlasnicima kafea i to iz budžeta koji pune građani Vrbasa“.

Objasnio je da je „pritrčao kada je video da policajci koriste potpuno nesrazmernu silu“ prema građanima i kada su Mihailu Aleksiju uvrnuli ruku.

„Pitao sam policajce zašto to rade, oni su mi rekli da će me privesti i tada nisam pružao otpor“, rekao je Novaković, navodeći da protiv njega Srpska napredna stranka poslednjih godina vodi neku vrstu psihološkog rata.

On je istakao da je zgrada u Novom Sadu u kojoj živi sa porodicom često oblepljena raznim orukama protiv njega i poručio da ga to neće pokolebati, jer izaziva kontraefekat i može da bude samo još odlučniji i istrajniji u borbi protiv režima.

BONUS VIDEO: Blokada u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare