Dušan Nikezić. Emisija Utisak nedelje
Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić zatražio je danas od Ministarstva rudarstva i energetike da potpiše da neće napraviti zajedničku firmu sa mađarskim partnerom MVM grupom.

Ministarstvo je u nedelju saopštilo da Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) nije doneo odluku o osnivanju zajedničke kompanije i izdvajanju 11 hidroelektrana sa mađarskom firmom MVM, demantujući tako Nikezićeve navode da je privatizacija EPS počela „tajnim“ poslom kojim se 11 hidroelektrana prenosi u zajedničku firmu sa mađarskom MVM grupom

Nikezić je danas za N1 rekao da ako to nije planirano onda tu tačku ne bi stavili na dnevni red sednice Nadzornog odobra EPS, zatraživši od Ministarstva da, umesto demantija, „javno pod krivičnom i materijalnom odgovornošću potpišu da neće napraviti zajedničku firmu sa mađarskim partnerom“.

„Zar nije privatizacija EPS javna stvar i od vitalnog značaja za budućnost Srbije, zar to treba da bude javna tajna. Čak i da veruju da je dobro da se EPS pocepa i privatizuje zašto nisu napravili javnu raspravu, a ne da se to uradi dogovorom iza očiju javnosti sa mađarskom firmom koja nema potencijal“, upitao je Nikezić.

On je naveo da je jedini logičan odgovor da je takav dogovor posledica političkog prijateljstva između Aleksandra Vučića i Viktora Orbana i da se takvo prijateljstvo plaća sa 11 srpskih hidroelektrana.

BONUS VIDEO Srpska energetika između protesta i subvencija: Radnici EPS blokiraju ulice, a ministarka o obnovljivim izvorima energije