Danas se u Briselu održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, a učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti. Oni se sastaju s visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom, kao i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Posle odvojenih razgovora počeo je trilateralni sastanak evropskih predstavnika sa Beogradom i Prištinom. Na snimku koji je objavljen vidi se početak susreta na koji je predsednik Srbije došao veoma nervozan. Kamera je zabeležila i trenutak kad su se predstavnici dveju strana pogledali direktno u oči.

PROČITAJTE JOŠ...

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je za Tanjug da po stavovima i zauzetim pozicijama Prištine na severu KiM nema mogućnosti za postizanje dogovra na današnjem sastanku u Briselu, koji bi vodio ka deeskalaciji situacije na KiM. Kazao je da bi na današnjem sastanku Vučića i Kurtija u Briselu trebalo da se postigne veoma snažan dogovor sa konrektnim koracima kako da se smiri situacija na severu KiM, i kako da se stvore uslovi da se Srbi i njihovi politički predstavnici vrate u privremene institucije samouprave jer, ističe on, razlozi zbog kojih su oni izašli iz tih institucija nisu otklonjeni.

S druge strane, portparol vlade u Prištini Preparim Krieziju rekao je da od današnjeg sastanka u Briselu očekuje razgovor o finalizaciji plana za primenu Osnovnog sporazuma i dodao da je potrebna puna, brza i bezuslovna primena Osnovnog sporazuma. On je za RTV21 rekao da Vlada u Prištini očekuje da EU danas ukine mere Prištini.

Sve informacije sa današnjih pregovora možete pročitati u našem blogu uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar