Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; Filip Krainčanić/Nova.rs;

Danas se u Beogradu održava, rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, "najveći skup u istoriji". Kako bi bilo dovoljno signala na moblinim telefonima, građani su pre nekoliko dana mogli da vide da se ispred Skupštine Srbije postavljaju bazne stanice, inače u vlasništvu državnog Telekoma. Ova mreža se i ovog puta našla na usluzi vladajućoj partiji, iako se finansira od novca svih građana. Stoga se postavlja pitanje da li će i učesnici sutrašnjeg protesta imati na raspolaganju bazne stanice preduzeća koje i oni finansiraju, s obzirom da je prošli put bio primetno slab domet.

Isto je razmišljao i poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, pa je juče u svom skupštinskom izlaganju upitao nadležne da li će te bazne stanice biti ostavljene i za sutra, kada bude bio, prema njegovim rečima, “mnogo veći skup”. 

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Zašto se tri bazne stanice Telekoma postavljaju za Vučićev kontramiting. One su plaćene novcem svih poreskih obveznika. Da li ćete i nama u subotu ostaviti te bazne stanice na mnogo većem skupu, da budu u službi svih građana Srbije ili ćete ih skloniti zajedno sa binom. Čiji je taj novac i imam li ja pravo kao građanin Srbije da koristim bazne stanice Telekoma“, pitao je Milivojević.

Imajući u vidu da će biti prisutan veliki broj građana na malom prostoru, te da neće biti dobrog signala, kamere portala Nova.rs zabeležile su da je MTS postavio bazne stanice, i to nekoliko dana pre samog skupa.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Pored kontramitinga, kraj maja je već nekoliko meseci rezervisan i za veliku Skupštinu naprednjaka, na kojoj bi, prema Vučićevim rečima, partija trebalo da dobije novog lidera.

Da je priprema u „punom jeku“ potvrđuju i instrukcije koje se šalju lokalnim odborima širom zemlje, gde se navodi da odbori moraju da pripreme organizaciju, odrede kvote za dolazak u „Arenu“ i organizuju sve uoči formiranja Narodnog pokreta za državu.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Da su naprednjaci ozbiljno „zasukli rukavi“ i krenuli u organizovanje skupštine, potvrđuje primerak jednog dopisa koji se šalje svim odborima. Nova je imala uvid u sadržaj teksta koji se šalje odborima SNS širom zemlje.

Govoreći o sednici stranke, koja je planirana 27. maja, Vučić se osvrnuo i na proteste, ali i na današnji skup, koji je opisao kao “najveći ikada u Srbiji”.

Pročitajte još...

„Jedini njihov cilj je da se na silu preuzme vlast i da se Srbija uvede u haos, nestabilnost, nemire i nerede. Upravo zato, mi smo se večeras dogovorili i pozivamo sve građane Srbije da 26. maja, dan uoči velikih i važnih odluka za Srbiju pozovemo ljude u odbranu slobodarskih, demokratskih vrednosti da dođu na najveći skup ikada održan u Srbiji. Održaćemo ga ispred Narodne skupštine ili na Trgu Republike“, rekao je Vučić.

Podsetimo, organizacija kontramitinga usledila je nakon masovnih protesta građana koji su izašli na ulice nezadovoljni atmosferom i sveprisutnom nasilju u društvu. Kako je ranije objavljeno, zaposleni u javnom sektoru dobijali su obaveštenja da će imati „poseban radni zadatak“ tog dana, gotovo svi javni prevoznici su rezervisani, a zbog nedostatka autobusa, otkazane su i đačke ekskurzije.

BONUS VIDEO Milivojević: Naprednjaci se potukli zbog para za odlazak na Vučićev kontramiting

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare